Nyheter

Beach / 6 juli 2021

U17-EM blir viktig startpunkt

På torsdag är det äntligen dags. Sverige gör då entré i U17-EM i beachhandboll på såväl dam- som herrsidan och för damernas del inleds mästerskapet med match mot Rumänien.

– Vi har ett härligt gäng med bra energi och vilja. Alla är här för att spela så bra beachhandboll som möjligt, meddelar förbundskapten Cecilia Schmidinger.

I måndags anlände det svenska U17-landslaget på damsidan till Bulgarien och EM-staden Varna. Ett par förberedande träningar har redan hunnit hållas på plats och inför mästerskapspremiären har även en träningsmatch bokats in mot Kroatien med start 19:00 på onsdagskvällen.

Backar vi bandet så har de långsiktiga förberedelserna naturligtvis präglats av den pågående pandemin, men förbundskaptenerna Cecilia Schmidinger och Madeleine Gustafsson har varit lösningsorienterade.

– Vi har fått göra det bästa av situationen. De första regionlägren hade vi i augusti förra året och sedan under höstlovet hade vi både tjejer och killar på rikslägret i Göteborg. Efter det blev samlingarna först framskjutna och framskjutna innan de till slut ställdes in helt, berättar Schmidinger.

Truppen togs ut utifrån de tidiga lägren, samt individuella samtal med spelarna, vilket fick ersätta det andra planerade rikslägret. I början av juni samlades sedan de uttagna spelarna och ledarna i Göteborg där förberedelserna gick in i ett nytt skede.

Att den här turneringen är en stor händelse i svensk beachhandboll råder det inga tvivel kring – det är första gången Sverige deltar i ett internationellt mästerskap på ungdomssidan. Samtidigt finns det osäkerhetsfaktorer kopplade till motståndarna.

– Det här känns som en jätteviktig startpunkt, det är början på Sveriges nya satsning på beachhandboll.

– Resultatmässigt vet vi inte riktigt vad vi ska förvänta oss och det är svårt att sätta upp tydliga mål när man inte har sett motståndet tidigare, men vi tänker utvecklas och kommer ta med oss saker från varje match.

En stor tro på sina spelare råder det dock inga tvivel om att Schmidinger har.

– Givetvis ska vi göra vårt allra bästa och vi tror på oss själva. Vi går in med höga ambitioner utan att kunna sätta upp något resultatmål. Spelmässigt ska vi försöka spela enkelt och har en spelidé med starter som vi ska utgå ifrån. Det handlar om att ta rätt beslut i rätt lägen och att även vara kreativa!

Det svenska U17-landslaget på damsidan kliver in i mästerskapet på torsdag där Rumänien står för premiärmotståndet innan Tyskland väntar några timmar senare. Gruppspelet avslutas mot Nederländerna dagen efter.

U17-EM I BEACHHANDBOLL, DAMER

Datum: 8–11 juli
Plats: Varna, Bulgarien
Gruppspel, 8 juli: Rumänien (12.00) och Tyskland (17.00) 9 juli: Nederländerna (12.00)
Matcherna sänds på EHFtv.com

SVENSKA TRUPPEN

Målvakter: 
Ella Johansson VästeråsIrsta HF
Stina Littorin, Kärra HF
Vänster: 
Marie Eklund, Huddinge HK
Maja Svanberg, Borlänge HK
Höger:
Signe Karlsson, KFUM Trollhättan
Elin Nordström, Torslanda HK
Specialister:
Matilda Rapp, Lidingö SK
Mira Romberg, HK Ankaret
Linjer:
Amanda Hafström, Kärra HF
Timea Schmidinger, Kärra HF

Text: Erik Malmqvist