Nyheter

Beach / 7 juli 2021

Svårbeskrivna känslor inför historisk premiär

Det svenska U17-landslaget på herrsidan befinner sig i bulgariska Varna för sommarens europamästerskap. På torsdag skriver de historia när Sverige gör sin allra första mästerskapsmatch i beachhandboll på ungdomssidan.

Veckan innan han ska representera Sverige som spelare i seniormästerskapet är Jesper Knutsson en av två förbundskaptener när U17-herrarna ska göra sitt första internationella mästerskap genom tiderna.

– Det här betyder oerhört mycket för svensk beachhandboll i stort och även för mig personligen. Jag har väl varit med och tagit fram sporten under tio år i Sverige och det är klart att man är väldigt stolt, konstaterar han energifullt.

– Det är precis det här jag har kämpat för så att det inte bara blir en fluga med min generation, vi ska etablera oss på den internationella scenen. Det här är en dröm som går i uppfyllelse.

Sammanlagt består den svenska U17-truppen på herrsidan av tio spelare. Laget har börjat växa ihop som en enhet även om pandemin har förhindrat helt optimala förberedelser.

– I en perfekt värld hade vi velat ha mer träningstid och framförallt mer matchtid tillsammans, men vi har tränat så bra vi har kunnat och det har sett bra ut.

Väl i matchspel hoppas Knutsson få se ett lag som till viss del påminner om det framgångsrika herrlandslaget.

– Vi tror på disciplin i spelet och kommer hålla ett ganska enkelt och rakt spel, vi har ju inte så otroligt många timmar på sanden tillsammans. I seniorlandslaget kapade vi lite lösa trådar för att sätta enkla spel och utnyttja motståndarnas svagheter i kombination med att ha ett bra försvarsspel. Det som är kul med de här killarna är att de även kommer kunna bjuda på lite annat än det vi har gjort i seniorerna.

Med tanke på att det är första mästerskapet för spelarna är det svårt att sia om utgången, men det finns definitivt potential hos Sverige.

– Vi har alla förutsättningar, men det kommer bli jämnt och vi kommer behöva kriga om alla set. Våra killar är superbra och om de når sin höjd och allt flyter på så finns det säkert chanser att komma långt. Vi har ingen uttalad målsättning om en viss placering, men vill att vi ska göra det vi kommit överens om.

– Om allt faller på plats så blir det bra, men det kan även bli tufft om det inte faller på plats.

På torsdag tar väntan slut och vi får en första indikation på hur väl spelet sitter. Då gör Sverige entré mot Slovenien i det som blir en historisk första mästerskapsmatch för ett svenskt ungdomslandslag i beachhandboll.

– Spännande! Jag har väntat länge på det här och mina känslor är svåra att beskriva. Hela gruppen bubblar av förväntan och det kliar i fingrarna på många, berättar Knutsson.

U17-EM I BEACHHANDBOLL, HERRAR

Datum: 8–11 juli
Plats: Varna, Bulgarien
Gruppspel, 8 juli: Slovenien (09.00) och Ungern (14.00),  9 juli: Ukraina (09.00)
Matcherna sänds på EHFtv.com

SVENSKA TRUPPEN

Målvakter:
David Neij, Halmstad HF
Simon Holmqvist, Halmstad HF
Vänster:
Albin Henriksson Torslanda HK
William Nederman, Kävlinge HK
Höger:
Victor Paldanius, H43 Lund
Gustav Hanssen, Torslanda HK
Specialister:
Felix Fogelholm, Torslanda HK
Morgan Eklund, Lindesbergs IF
Linjer:
Linus Andersson, Torslanda HK
Oscar Johansson, H43 Lund

Text: Erik Malmqvist