Nyheter

U-landslag / 7 juli 2021

Förberett Sverige kliver in i U19-EM

Sverige inleder deltagandet i damernas U19-EM på torsdagseftermiddagen. För motståndet i den första matchen står Slovakien.

– Vi kommer vara förberedda och väldigt taggade samtidigt som det är lite spänt, menar förbundskapten Patrik Svarvén inför premiären.

Det svenska U19-landslaget på damsidan har precis genomfört sin första träning på plats i slovenska Celje när förbundskapten Patrik Svarvén ger oss en bild av läget inför Sveriges öppningsmatch i europamästerskapet.

– Det var skönt att komma igång och röra på sig. Det är viktigt efter att ha rest en hel dag och vi hade en bra träning med bra fokus, säger han.

Förra veckan befann sig laget i Danmark där de förberedde sig inför EM genom att delta i Scandinavian Open. Resultatmässigt slutade det i vinst mot Ungern och uddamålsförluster mot Danmark respektive Norge.

– Jag är nöjd med den veckan och tycker att vi fick ihop det bra. Såklart var det inte kul att förlora två gånger och bara vinna en, men vi förlorade bara med uddamålet och gjorde det bra i stora delar av matcherna där.

– Vi vet vad vi behöver förbättra och det var även skönt att vinna mot Ungern i sista matchen för att få med oss en bra känsla.

En källa till bra känslor finns även att hitta om man minns tillbaka till sommaren för två år sedan. Då tog Sverige EM-silver med stora delar av den här spelargruppen – från den upplevelsen hämtas nu lärdomar.

– Det är många saker som vi tar med oss från det mästerskapet, även om vi också vill förbättra oss på många punkter. Bland annat tar vi med oss hur vi tränade, hur vi hade samlingar och hur vi hade matchgenomgångar.

– Vi kommer exempelvis träna varje dag oavsett om vi har match eller inte. För oss funkar det väldigt bra, men såklart måste man också tänka på hur slitna spelarna är och då måste vi anpassa oss efter det.

Mellan november 2019 och juni 2021 spelade U19-landslaget inga landskamper på grund av pandemin. Det är dock tydligt att Svarvén ser att hans spelare har utvecklats i sina föreningar under den perioden.

– De har utvecklats fysiskt och de flesta har även börjat med seniorhandboll på olika sätt, så de har ett helt annat tempo än tidigare. Framförallt skulle jag dock säga att de har utvecklat sina spelsinnen och tänker mycket mer handboll än tidigare, förklarar han och utvecklar därefter sitt resonemang:

– Nu är de med mer i diskussionerna kring hur vi ska spela, där har de mognat enormt och har massa bra erfarenheter från sina klubblag.

I U19-EM har Sverige hamnat i samma grupp som Slovakien och Ryssland. Ursprungligen skulle även Portugal stå för motståndet, men på grund av ett corona-utbrott i truppen måste de sitta i karantän och därmed avstå från spel i mästerskapet. Först väntar Slovakien på torsdagseftermiddagen innan det är möte med Ryssland på söndag.

– Slovakien har vi väldigt lite koll på, de har inte spelat några träningsmatcher som vi har kunnat se. Så utifrån det kommer vi att ha ett väldigt stort fokus på oss själva, samtidigt som vi kommer vara förberedda på att ändra strategi om det behövs.

– Vi har bättre koll på Ryssland och kan förbereda oss på ett helt annat sätt inför den matchen, även om vi kommer ha stor uppmärksamhet på oss själva även då.

Att det svenska U19-landslaget kommer ha som inställning att vinna varje match laget ställer upp i råder det inga tvivel kring. Förutom det har laget ytterligare målsättningar.

– För mig är det givet att man vill vinna alla matcher när man håller på med idrott och det vore väldigt bra att komma bra placerad så att man blir kvalificerad till VM nästa år. En annan målsättning är att vi vill spela de bästa matcherna och vinner vi matcher så får vi möta bättre motstånd, vilket vi vill göra.

– Sedan har vi även andra mål internt i gruppen i hur vi ska vara och hur vi ska bete oss. Det försöker vi mäta på vårt eget sätt och det kan vara alltifrån hur vi mår till antal tekniska fel.

Klockan 15:00 på torsdag står laget redo för mästerskapspremiären mot Slovakien.

– Jag är spänd på den av många skäl. Dels för att vi inte har så bra koll på dem och dels för att känna hur snabbt våra spelare kommer in i det. Jag är trygg i att vi kommer göra en prestation som vi förhoppningsvis är nöjda med, men vi vet inte exakt hur långt det kommer räcka när vi inte vet så mycket om motståndet, sammanfattar förbundskaptenen sina tankar inför match nummer ett.

U19-EM, DAMER

Datum: 8–18 juli
Spelort: Celje, Slovenien
Gruppspel, 8 juli: Slovakien (15.00) 11 juli: Ryssland (15.00).

Text: Erik Malmqvist