Nyheter

Dam | Herr / 25 augusti 2023

18 spelare kallade till positionsläger

Elva högernior och kantspelare på damsidan samlas på måndag för två dagarna läger, veckan efter är det dags för sju mittsexor på herrsidan att göra samma sak. Frenne Båverud har anlitats för att vara ansvarig för ett positionsprojekt den här säsongen, med förhoppning om ytterligare en.

Med hjälp av återstartsstöd från Riksidrottsförbundet finns möjligheten att två gånger under den här säsongen och två gånger under nästa ha samlingar utöver de ordinarie landslagssamlingarna. Damernas förbundskapten Tomas Axnér och herrarnas dito Glenn Solberg har valt såväl positioner som spelare de vill arbeta extra med och Frenne Båverud, som är förbundskapten för damernas U17-landslag, håller i projektet. Bland de kallade finns såväl spelare som spelat A-landskamper som spelare som ännu inte dragit på sig den blågula tröjan i U-landslagssammanhang.

– Vi är tacksamma att vi med hjälp av Riksidrottsförbundet fått möjlighet att anlita Frenne som ansvarig för projektet, där han sedan jobbar nära Tomas och Glenn. De har valt att fokusera på de här positionerna och målet är att de här spelarna, som alla varit varit eller fortfarande är talangfulla juniorer, att också bli etablerade seniorer, säger Hanna Fogelström, landslagschef på Svenska Handbollförbundet.

Damspelarna samlas i Skövde 28–29 augusti, herrspelarna i Halmstad 4–5 september. Tränare, fystränare, idrottspsykologiska rådgivare och instruktrörer kommer att finnas på plats under samlingarna.

– Det känns kul och inspirerande att tillsammans med Tomas och andra duktiga ledare få arbeta med talangfulla spelare och kunna fokusera på specifika positioner. Då de här samlingar är nära i tid och klubbarna är i olika faser av sina försäsonger med bland annat cupmatcher så har vi inte kunnat ta ut så många vi velat, men vi kommer att få fler chanser att se många spelare, säger Båverud.

Även Toni Johansson, förbundskapten för herrarnas U17-landslag, har också anlitats på deltid av Svenska Handbollförbundet med hjälp av återstartsstöd från Riksidrottsförbundet. Han kommer att arbeta med uppdateringar av handbollsmaterial för tränarutbildningarna 4–6, ungdomslandslagens handbollsstrategi och gymnasieverksahmeten.

POSITIONSLÄGER, DAMER 28–29 AUGUSTI

Vänstersex: 
Jennifer Johansson, Skuru IK
Madeleine Lindgren, Kungälvs HK
Tilde Skoog, VästeråsIrsta HK
Britta Jakobsson van Stam, Skövde HF
Högersex: 
Matilda Forsberg, Skövde HF
Clara Petersson Bergsten, Skuru IK
Sara Smedberg, Tyresö Handboll
Högernio: 
Felicia Palm Robertsson, Skuru IK
Isabelle van Kerkvoorde, Skuru IK
Cassandra Mielke, IK Sävehof
Stella Nyman, Önnereds HK
Ledare:
Frenne Båverud, projektansvarig
Tomas Axnér, förbundskapten
Rickard Nilsson, träningsrådgivare (SOK)
Malin Tillman, idrottspsykologisk rådgivare (digitalt)
Robert Arrhenius, instruktör
Kristian Svensson, instruktör
Rasmus Wremer, instruktör

POSITIONSLÄGER, HERRAR 4–5 SEPEMBER

Mittsexor:
Ludvig Jurmala Åström, IFK Kristanstad
Gustav Jönne, Alingsås HK
Adam Blanche, IK Sävehof
Axel Skoog, HK Varberg
Cato Jablonsky, Lugi HF
Marcus Björkman, OV Helsingborg
Johan Ericsson, HK Aranäs
Ledare: 
Frenne Båverud, projektansvarig)
Johan Ekengren, idrottspsykologisk rådgivare
Pontus Axell, träningsrådgivare
Thomas Sivertsson, instruktör
Robert Arrhenius, instruktör

Bilden: Jennifer Johansson och Ludvig Jurmala Åström
Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån