Nyheter

U-landslag / 30 augusti 2023

Klart med förbundskaptener till kommande U-landslag

Caroline Friberg och Frenne Båverud blir förbundskaptener för kommande U-landslag med damspelare födda 2008 och 2009, Björn Sätherström kommer att ansvara för herrarna i samma årskullar.

– Vi ser fram emot en utvecklingsresa tillsammans med Caroline, Frenne och Björn samt alla de spelare som kommer att få chansen i landslagsverksamheten de kommande åren, säger Hanna Fogelström, landslagschef på Svenska Handbollförbundet.  

I höst är det dags för Sverigecupen för spelarna födda 2008. Det blir också första avstampet för de kommande U-landslagen som kommer att ledas av Caroline Friberg och Frenne Båverud (damer) och Björn Sätherström (herrar). De inledande rikslägrena kommer att arrangeras i vår och damspelarna kommer att spela sina första landskamper i samband med European Open nästa år (U16) och första mästerskap 2025 (U17-EM). Herrspelarnas första mästerskap blir U18-EM 2026, förutsatt att Sverige kvalar in, och gruppen kommer att spela träningsturneringar och landskamper innan dess.

– Björn och Frenne har tidigare lett landslag och där får vi en kontinuitet som är viktig då de är väl insatta i förbundets verksamhet med ett inledande fokus på utbildning och utveckling och senare på prestation och resultat.  Caroline är ny i rollen som förbundskapten, men har en lång erfarenhet som elitspelare och gör en långsiktig satsning på sin tränarkarriär, säger landslagschefen Hanna Fogelström.

Båverud ledde U17-damerna till en niondeplats i EM i somras efter att Norge besegrats i den sista placeringsmatchen. Han fortsätter att leda det laget över U18-VM nästa år. Östlund är förbundskapten för damernas ligalandslag och leder också U19-damerna fram till och med nästa sommar då sista ungdomsmästerskapet, U20-VM, spelas för dem.

Sätherström har de senaste åren jobbat med det som i dag är U19-landslaget på herrsidan (födda 2004 och 2005) där det blev EM-silver förra året medan en förlust i VM-gruppspelet i år gjorde att det inte blev spel om topplaceringarna. Dennis Sandberg, som också är förbundskapten för ligalandslaget, kommer ni att leda det landslaget i de två sista U-mästerskapen.

– Strukturen vi har just nu är att en förbundskapten leder ett landslaget över European Open samt de första EM- och VM-turneringarna, medan ligalandslagens förbundskaptener tar över för de två sista mästerskapen. Vi har en röd tråd från yngsta U-landslagets förbundskapten upp till seniorlandslagens för att ge spelarna bästa förberedelserna för att bli landslagsspelare även på seniornivå, säger Fogelström.

Caroline Friberg, med Lindeskolans IF (numera LIF Lindesberg som moderklubb, gjorde som aktiv ett dussintal säsonger i högsta serien för Lugi HF, Skövde HF, H65 Höör och Skara HF innan hon lade skorna på hyllan 2019. Sedan dess har hon tagit kandidatexamen i idrottspsykologi, arbetat på handbollsgymnasier varit instruktör på Svenska Handbollförbundets riksläger och genomgått det som i dag är tränarutbildning 5. Det sjätte steget kommer hon inleda nästa år.

 – Det är superspännande och känns som en härlig utmaning. Det ska bli jättekul och tryggt att jobba tillsammans med Frenne och hitta våra olika roller i ledarskapet och få arbeta med framtidens spelare, säger Friberg.

Båverud:

– Åren tillsammans med 06/07-landslaget har varit härliga och i somras fick vi spela mästerskap för första gången. Det ska bli kul att följa årgångarna under och vara en del av deras första tid i U-landslaget.

Björn Sätherström:

– Först och främst är det en stor ära att återigen få frågan. Jag ser väldigt mycket fram emot att tillsammans med mina kollegor scouta och leda en ny kull med spelare födda 2008 och 2009. Jag har lärt mig mycket av de två mästerkapen vi gjort med spelarna födda 2004 och 2005 och tar med mig många erfarenheter och lärdomar in i denna nya resa.

FÖRBUNDSKAPTENERNA FÖR U-LANDSLAGEN

DAMER:
2004/05: Jesper Östlund
2006/07: Frenne Båverud
2008/09: Caroline Friberg och Frenne Båverud
HERRAR:
2004/05: Dennis Sandberg
2006/07: Toni Johansson
2008/09: Björn Sätherström

Bilden: Caroline Friberg, Frenne Båverud och Björn Sätherström
Foto: HF Montenegro, Kolektiff Images och privat (montage)
Text: Daniel Vandor