Nyheter

Dam / 19 april 2022

Annorlunda väg till landslaget för Nora Persson

Hon har aldrig spelat en U-landskamp och hade bara en SHE-säsong bakom sig när hon flyttade till Danmark 2019 – i morgon får Nora Persson dra på sig den svenska landslagströjan för första gången när Sverige jagar en EM-biljett.   

– Man kan inte kalla mig erfaren i alla fall, säger den 23-åriga målvakten och skrattar.  

När förbundskaptenen Tomas Axnér för tre veckor sedan presenterade den svenska truppen till de avslutande EM-kvalmatcherna var han tydlig med att han ville ge två unga och i landslagssammanhang orutinerade målvakter chansen bredvid veteranen Johanna Bundsen. Valet föll på Evelina Eriksson och Sofie Börjesson, där den senare skulle få få möjlighet att landslagsdebutera.

På grund av skada tvingades hon lämna återbud och ersattes i början av förra veckan av klubbkamraten i Sävehof, Wilma Kroon Andersson, vars lycka dock blev kortvarig. När hon drabbades av körtelfeber gick samtalet till en för många svenska handbollsintresserade okänd 23-årig målvakt i danska Århus.

– Jag fick ett samtal inför vår match i lördags, men kunde inte ta det då utan fick kontakt med Thomas Forsberg (målvaktstränare i landslaget) efter matchen. Det var en liten chock, men också en stor glädje. Det är allas dröm att få spela i landslaget, säger Nora Persson.

Hon inledde karriären i Staffanstorps HK, men då det inte fanns något flicklag i hennes årskull spelade hon med sin två år äldre systers lag och med det jämnåriga pojklaget. Som 13-åring fick hon för första gången spela med jämnåriga tjejer när hon tog steget över till H43 Lund, samtidigt som hon fick dispens att också samtidigt spela med pojklaget i Staffanstorp.

När H43 Lund vann USM i F18-klassen 2017  utsågs Persson till finalspelets bästa målvakt (VM-spelarna Vilma Matthijs Holmberg och Clara Lerby tog också plats i all star team) och hon värvades sedan till Kristianstad HK där hon gjorde en säsong i SHE, 2018/19. Det var hennes första och enda säsong ovanför division två i Sverige, men trots att KHK degraderades fick Persson en fråga från danska Århus.

– Det gäller att ha lite flyt med vilka som saknar en målvakt. Århus hade precis skrivit kontrakt med Martina Thörn och saknade en målvakt bakom henne. Under mina tre år i Århus har jag fått min stora utveckling och även om Martina var uttalat förstaval har vi en tränare som vågar byta ofta, så det blev ändå en del speltid.

När Thörn inför den här säsongen flyttade vidare till Odense var det plötsligt Persson, då bara 22 år, som skulle stå för rutinen och tryggheten. Nya målvakten Louise Bak Jensen är född 2001.

– Vi var ligans yngsta målvaktspar och det var såklart lite speciellt att jag plötsligt skulle vara den mest rutinerade. Det var en ny roll för mig och en omställning att inte ha Martina bredvid mig. Jag började lite blandat men det lossnade mer och mer under säsongen innan jag landade fel och bröt tummen, säger Persson.

Persson har tidigare gjort två samlingar med ligalandslaget, något som hjälpt henne inför den här samlingen.

– För mig som aldrig gjort några ungdomslandskamper har det varit nyttigt att vara med ligalandslaget och testats där. Det är en bra ingång till A-landslaget och en möjlighet att bli sedd som målvakt.

Hur känns det inför veckans två EM-kvalmatcher? 

– Det är såklart lite nervöst men också väldigt spännande. Det är mycket att komma in i när man kommer in i ett nytt lag även om jag spelat mot många av spelarna i danska ligan. Man sätter press på sig själv och vill prestera. Bara att få vara med på träningarna är häftigt, allt utöver det kommer att bli en bonus.

Matchen mot Island på onsdagskvällen börjar 21.45 svensk tid och sänds på TV6 & Viaplay. Avslutningen i Helsingborg på lördag mot Turkiet startar 18.10 och sänds på SVT2 & SVT Play.

Text: Daniel Vandor