Nyheter

Dam / 3 december 2021

Bekväm premiärseger mot Uzbekistan

Med ett vaket försvarsspel och sylvasst omställningsspel tog Sverige hem VM-premiären mot Uzbekistan. Fredagens match i Torrevieja slutade hela 46–15 i blågul favör.
– När vi fick till kontringsspelet så släppte det, menade Olivia Mellegård till Viaplay.

Som väntat tog Sverige kommando i fredagens premiärmatch i VM. Motståndare var Uzbekistan som kvalificerade sig till VM genom en femteplats i de asiatiska mästerskapen.

Rödklädda Uzbekistan överraskade visserligen med sitt irrationella och svårlästa anfallsspel. Men med en vaken Jessica Ryde i kassen tog Sveriges mästerskapsrutin ut sin rätt.

11–8 efter drygt 14 minuter spelade blev till 22–11 i halvtid. Tio svenska målskyttar noterades i första halvlek och fler skulle det bli i andra.

– Det märks att vi spelar VM och möter ett lag från en annan kontinent. De har ett annat slags spel, lite påhittigt, analyserade en glad Ryde i paus till Viaplay.

Assisterande förbundskapten Johanna Wiberg var dock långt ifrån helt nöjd med den första halvleken.

– Vi har spelat ett okej anfallsspel och Jessica är bra i mål. Men vi släpper alldeles för många skott på mål. Vi ska ha en mycket större noggrannhet bakåt, meddelade Wiberg inför andra halvlek.

Totalt var det fyra mästerskapsdebutanter som nätade i kvällens premiär. Clara Lerby från Lugi inledde målskyttet i matchen, medan Evelina Källhage från Önnereds HK samt Vilma Matthijs Holmberg och Daniela de Jong från Skuru IK öppnade kontot i andra halvlek.

– Otroligt kul med två poäng. Jag får vara nöjd med min debut, kommenterade Lerby som med sina sex mål dessutom blev främsta målskytt i premiären.

I andra halvlek hade de svenska spelarna ännu mer fart under fötterna. Ett stabilare försvarsspel ledde också till få öppna lägen för Uzbekistan.

Med 300 svenskar på läktarna fortsatte de blågula spelarna att lyfta sig, även om de två poängen redan var i hamn. Mot slutet var det ren och skär utklassning. Sveriges ledningssiffror växte sig större för mer eller mindre varje anfall, ett tröttkört Uzbekistan orkade inte mer.

46–15 blev slutsiffrorna efter 60 minuter. Tvåmålsskytten Olivia Mellegård var mycket nöjd med Sveriges andra halvlek där de endast släppte in fyra mål.

– Vi blev lite låga i första halvlek. Men när vi fick till kontringsspelet så släppte det, sade Mellegård som är tillbaka i mästerskapssammanhang efter en lång skadefrånvaro.

– Väldigt kul att vara tillbaka och vara med igen, fortsatte vänstersexan.

Nästa match spelas på söndag klockan 15.30 mot Puerto Rico.

SVERIGE–UZBEKISTAN 46–15 (22–11)
Sverige: Clara Lerby 6, Emma Lindqvist 5, Daniela de Jong 5, Nathalie Hagman 5, Nina Dano 5, Evelina Källhage 4, Jenny Carlson 3, Melissa Petrén 2, Jamina Roberts 2, Linn Blohm 2, Olivia Mellegård 2, Vilma Matthijs Holmberg 2, Carin Strömberg.
Uzbekistan: Madina Khudoykulova 3, Sevara Razakbergenova 3, Nargiza Yusupova 2, Dilbarhon Bahromova 2, Oyazimkhon Abdumannonova 2, Anastasiya Mustafaeva, Zakhro Allayarova, Charos Obidjonova.
Målutveckling: 5 min: 4–2, 10 min: 8–3, 15 min: 12–8, 20 min: 15–8, 25 min: 18–9, 30 min: 22–11, 35 min: 26–11, 40 min: 28–12, 45 min: 32–14, 50 min: 36–14, 55 min: 42–15, 60 min: 46–15.
Utvisningar, Sverige:
0 x 2 min. Uzbekistan: 0 x 2 min.
Domare: Marko Sekulic & Vladimir Jovandic, Serbien.
Publik: 1 138 (Palacio de Deportes de Torrevieja).

VM 2021

Datum: 1–19 december 2021
Värdland: Spanien
Spelorter: Castellon, Granollers, Lliria, Torrevieja
Format: Åtta grupper á fyra lag, de tre bästa i varje grupp går till huvudrundan får det är fyra grupper á sex lag. Grupperna A och B slås ihop och spelar huvudrundan i Granollers, C och D i Castellon, E och F i Granollers och G och H i Torrevieja. De två bästa i varje grupp i huvudrundan går till kvartsfinal. Samtliga kvartsfinaler, semifinalerna, bronsmatchen och finalen spelas i Granollers.
Grupp A: Frankrike, Montenegro, Angola, Slovenien
Grupp B: Ryska Handbollförbundets lag, Serbien, Kamerun, Polen
Grupp C: Norge, Rumänien, Kazakstan, Iran
Grupp D: Nederländerna, Sverige, Puerto Rico, Uzbekistan
Grupp E: Tyskland, Ungern, Tjeckien, Slovakien
Grupp F: Danmark, Sydkorea, Tunisien, Kongo-Brazzaville
Grupp G: Kroatien, Japan, Brasilien, Paraguay
Grupp H: Spanien, Österrike, Argentina, Kina