Dam / 24 november 2023

Blågul förlust i Ystad

Den första av två landskamper inför hemma-VM slutade med förlust. Fredagens möte i Ystad mellan Sverige och Tyskland slutade 30–33 (13–17).

Sverige gav det ett bra försök i andra halvlek, när de försökte vända underläge 21–28 till seger. När Sofia Hvenfelt kontrade in 29–30 med sex minuter kvar att spela låg en kvittering i luften. Men Sverige kom aldrig närmare Tyskland än så.

De vitklädda tyskorna var klart bäst i första halvlek samt snäppet vassare än Sverige under slutminuterna. De vann fullt rättvist med 33–30 (17–13) inför 2 207 åskådare i Ystad Arena.

– Tyskland straffade oss väldigt bra på våra tekniska fel. De kontrade så fort vi tappade boll. De spelade ett bra anfallsspel, kommenterade Jamina Roberts som med sina sju mål blev Sveriges bästa målskytt.

I första halvlek var det just Roberts som anförde det svenska laget. Med ett utmärkt försvarsspel samt fint anfallsspel var det framför allt hon som såg till att Sverige hängde med tyskorna.

Dessvärre blev de blågula slarvfelen allt för många. Många svenska spelare misslyckades i det uppställda anfallsspelet, vilket gav Tyskland utomordentligt fina kontringsmöjligheter.

– Sex mot sex är vi okej. Vi tappade någon duell. Men det är för många slarvfel i anfallsspelet. Vår sista passning är ofta för dålig, vilket gör att vi inte får ut någonting av våra anfall. I stället får de springa på oss, kommenterade Linn Blohm i paus.

I Tyskland var det många spelare som visade framfötterna. Storstjärnorna Emily Bölk och Alina Grijseels gjorde sex mål var, medan mittsexan Lisa Antl och högernian Viola Leuchter prickade in fyra st var.

Sverige försökte så gott de kunde att få stopp på blödningen bakåt. I uppställt försvarsspel i andra halvlek fick de också periodvis kontroll på tyskorna. Men sett över 60 minuter var prestationen för svag, menade förbundskapten Tomas Axnér.

– Vi ska inte släppa in 33 mål. Det är en sak som vi behöver jobba på. Sen hade vi stora problem med deras dubbla mittsex-spel i andra halvlek, analyserade Axnér.

– Vi har lite att jobba på, konstaterade Johanna Bundsen, som bytte av Evelina Ericsson i paus och svarade för flertalet parader i andra halvlek,

Sverige och Tyskland möts på nytt på söndag. VM-genrepet spelas i Sparbanken Skåne Arena i Lund med start klockan 16.30. VM-premiären spelas nästa vecka fredag 1 december i Göteborg mot Kina.

SVERIGE–TYSKLAND 30–33 (13–17)

Sverige: Jamina Roberts 7, Nathalie Hagman 4, Linn Blohm 4, Olivia Mellegård 4, Jenny Carlson 4, Elin Hansson 3, Mathilda Lundström, Nina Dano, Emma Lindqvist, Sofia Hvenfelt.
Tyskland: Emily Bölk 6, Alina Grijseels 6, Lisa Antl 4, Viola Leuchter 4, Antje Döll 2, Julia Behnke 2, Melke Schmelzer 2, Amelie Berger 2, Johanna Stockschläder 2, Xenia Smits, Maren Weigel, Jenny Behrend.
Målutveckling: 5 min: 2–2, 10 min: 5–3, 15 min: 7–7, 20 min: 8–10, 25 min: 9–14, 30 min: 13–17, 35 min: 14–18, 40 min: 17–22, 45 min: 22–28, 50 min: 25–30, 55 min: 29–31, 60 min: 30–33.