Nyheter

Dam / 24 november 2023

Frenne Båverud blir ny team manager för damlandslaget

Tomas Axnér kommer nästa sommar, parallellt med uppdraget som förbundskapten, att ta över som tränare för den danska storklubben Team Esberg. Samtidigt kliver Frenne Båverud in som team manager för det svenska damlandslaget.

– Som ledarstab kommer vi att bli ännu vassare, säger Axnér.

I våras förlängde Tomas Axnér, som nästa vecka leder Sverige i sitt femte mästerskap, sitt kontrakt som svensk förbundskapten till 2026 och strax därefter stod det klart att han parallellt med det uppdraget kommer att träna den storsatsande toppklubben Team Esbjerg från och med nästa sommar.

Samtidigt inledde arbetet med att hitta ytterligare en person till ledarstaben kring landslaget och det blir Frenne Båverud som kliver in där. Båverud har tidigare arbetat som videoanalytiker för damlandslaget och är i dag förbundskapten för såväl U17-landslaget som det kommande landslag med spelare födda 2008 och 2009. Sedan i våras har han också ett uppdrag som projektkoordinator med fokus på positionsprojekt.

I sin roll som team manager kommer han inte bara ha det övergripande ansvaret för de organisatoriska frågorna i samband med samlingar och mästerskap utan kommer även att bidra med sin sportsliga kompetens. Mellan samlingarna är fokus på att planera och skapa goda förutsättningar på samlingar tillsammans med förbundet, men också ett större sportsligt fokus tillsammans med Tomas Axnér och assisterande förbundskaptenen Johanna Wiberg.

– Det känns både bra och spännande. Att få arbeta med så duktiga ledare, specialister och landets bästa spelare kommer att bli en lärorik och rolig utmaning. Utifrån upplägget med en roll som är så pass beroende av samverkan och dialog med förbundskaptenerna och alla andra i och runt laget så är det en stor ära att ha blivit tillfrågad.

Tomas Axnér har de senaste åren haft ett nära samarbete med Båverud då de kontinuerligt arbetar för att hitta en röd tråd från ungdomslandslagen upp till seniorverksamheten.

– Frenne har både jobbat med U-landslaget och ligalandslaget och han kommer med sina styrkor och kunskaper att bidra till damlandslagets ledarteam och skapa fina förutsättningar för spelarna, säger han.

Hanna Fogelström, landslagschef på Svenska Handbollförbundet:

– Det känns bra att ha knutit till oss Frenne som kommer ha två perspektiv i sin roll, huvudfokus på övergripande organisatoriska frågor men också sportslig utveckling mellan samlingar. Han blir en länk och röd tråd ner i vår spelarutbildning och U-landslag och kommer tillsammans med Johanna Wiberg fokusera på spelarna i Handbollsligan, medan Tomas har det internationella perspektivet i sitt dagliga arbete i en av världens främsta klubbar.

Frenne Båverud börjar sin tjänst som team manager den 1 augusti 2024.

Text: Daniel Vandor
Foto: EHF