Nyheter

Dam / 17 maj 2023

Tomas Axnér tar över Team Esbjerg nästa år

Damlandslagets förbundskapten Tomas Axnér kommer att kombinera sitt nuvarande uppdrag med att också vara huvudtränare för toppklubben Team Esbjerg efter OS nästa sommar. 

– Att stå på golvet dagligen kommer att gynna mig i mitt arbete som förbundskapten, säger han.  

För en och en halv månad sedan stod det klart att Tomas Axnér stannar som förbundskapten till sommaren 2026. I dag står det klart att han efter OS nästa sommar även kommer att träna ett av världens bästa klubblag. Då ersätter han nämligen Jesper Jensen som lett Team Esbjerg till dubbla danska guld och till årets Final 4 i Champions League parallellt med att han tagit danska landslaget till EM-silver och VM-brons.

– Team Esbjerg är en klubb med bra struktur, stark värdegrund och höga ambitioner. De är också trygga med och vet vad det innebär att ha en tränare som även är förbundskapten för ett landslag. Nu har vi ett år på oss att planera och komma väl förberedda in till säsongen 2024/25, säger Axnér, som skrivit på för  Team Esbjerg till sommaren 2027.

Axnér har lett Sverige i fyra mästerskap hittills. Efter elfteplatsen i EM 2020 blev det en historisk semifinalplats i OS 2021 och femteplatser i såväl VM 2021 om EM 2022. I december väntar VM på hemmaplan och målet är också att Sverige ska kvalificera sig för OS nästa år.

– För att vara långvarig som svensk förbundskapten och utvecklas som tränare behöver jag stå på golvet oftare. Det här gör att jag kan komma ännu mer skarp till landslagssamlingarna och mästerskapen. Jag är glad att jag tillsammans med Svenska Handbollförbundet har hittat en lösning som kommer att gynna alla.

Hanna Fogelström, landslagschef på Svenska Handbollförbundet:

– Vi har haft bra diskussioner med Tomas och Team Esbjerg och ser många fördelar i den här lösningen. Vi är stolta över att ha en verksamhet och tränare som är attraktiva och efterfrågade på den högsta nivån i världen. Nu börjar arbetet att tillsätta övrig ledarstab för att optimera och fortsätta utveckla landslaget.

Team Esbjergs orförande Bjarne Pedersen berättar att spelarna involverats i att ta fram en profil för kommande tränare.

– Vi ville inte ha en kloning av Jesper Jensen, utan en perfekt ersättare som kan utveckla laget till nästa nivå. När styrelsen sedan tog över arbetet dök Tomas Axnér upp och vi har inte kontaktat någon annan. Tomas är lugn, välbalanserad och lyhörd och har varit med att utveckla framtidens spelare i både klubb- och landslag.

Landslagssägngen 2022/23 är officiellt över, men i samarbete med Sveriges Olympiska Kommitté kommer Axnér att gå möjlighet att åka med 16 spelare till Playitas för att fortsätta utveckla den fysiska delen i landslaget. Nästa landskamp spelas den 12 oktober då Färöarna står för motståndet i Uppsala när kvalet till EM 2024 inleds.

Text: Daniel Vandor
Foto: Christoffer Borg Mattisson