Nyheter

Herr / 22 maj 2023

Sverige tar emot Ukraina i Eskilstuna

Herrlandslagets första landskamp nästa säsong spelas i Stiga Sports Arena i Eskilstuna den 2 november. För motståndet står Ukraina. 

– Förra gången vi var där satte pandemin stopp, så jag ser extra mycket fram emot den här matchen, säger förbundskaptenen Glenn Solberg. 

Matchen borta mot världsmästaren Danmark den 29 april var inte bara den avslutande matchen i EHF Euro Cup utan också säsongens sista landskamp för herrlandslaget.

Nästa säsong väntar EM i Tyskland dit Sverige åker för att både försvara guldet och jaga en biljett till OS i Frankrike och första landslagssamlingen sker i Eskilstuna med start den 30 oktober. Under veckan kommer en landskamp att spelas i Stiga Sports Arena.

Torsdagen den 2 november 18.30 tar Sverige emot Ukraina som slutade på samma poäng som Rumänien och Färöarna i det nyss avslutade EM-kvalet, men var den i den trion som inte fick en EM-biljett. Det fattades tre mål i den interna målskillnaden.

– För oss är det viktigt att få en vecka tillsammans på hemmaplan i våra förberedelser inför EM och den här gången har vi valt att bara spela en match. Jag ser fram emot att möta Ukraina som gjorde flera fina insatser i kvalet där de besegrade både Rumänien och Färöarna och länge ledde mot Österrike som gick rent i gruppen, säger förbundskaptenen Glenn Solberg.

Samlingen är den enda innan truppen till EM i Tyskland i januari tas ut.

Mikael Lönngren, evenemangschef på Destination Eskilstuna:

– Det är alltid härligt att få se våra landslag till Eskilstuna och vi har fina minnen från såväl herr- som damlandskamper här. Senast herrarna var i Eskilstuna sköts matchen upp på grund av pandemin, så vi längtar extra mycket den här gången. Att få erbjuda handbollsälskarna i Eskilstuna och närområdet att få se de regerande europamästarna känns oerhört kul.

Sverige och Ukraina har möts sex gånger tidigare på herrsidan och samtliga gånger har det blivit svensk seger. Senaste mötet var i EM-kvalet i Kiev sommaren 2013 då Sverige vann med 34–21. I den senaste svenska VM-truppen fanns två spelare och en ledare som är födda och uppvuxna i Eskilstuna med: Vänsternian Eric Johansson (bilden), högersexan Daniel Pettersson och målvaktstränaren Tomas Svensson.

Biljetterna till landskampen mot Ukraina i Eskilstuna den 2 november släpps den 25 maj på Handbollslandslaget.se/biljetter.

• • •

Utöver matchen den 2 november kommer Ukrainas A-landslag även att matcha mot Sveriges ligalandslag under helgen. Dessutom kommer de norska och polska motsvarigheterna att finnas på plats i Eskilstuna 4–5 november.

– Sedan i våras har vi ett samarbete med Norge och Polen där våra ligalandslag får möjlighet att spela matcher. I våras stod Norge som värd, i höst är det vår tur och våren 2024 kommer Polen att arrangera. Den här gången kommer även Ukraina att delta med sitt A-landslag för att få möjlighet att spela matcher, säger Hanna Fogelström, landslagschef på Svenska Handbollförbundet.

Text: Daniel Vandor
Foto: Christoffer Borg Mattisson