Nyheter

Dam / 30 mars 2023

Tomas Axnér fortsätter som förbundskapten

Svenska damlandslaget i handboll kommer att ledas av Tomas Axnér minst fram till sommaren 2026. Förbundskaptenen har förlängt det avtal som skulle löpa ut efter OS nästa sommar. 

– Jag tror mycket på den process vi har startat med en röd tråd ner i vårt ligalandslag och våra ungdomslandslag. För mig ger det stor mening att dels vara och prestera i nuet men även blicka framåt, säger han.

2020 tog Tomas Axnér över som svensk förbundskapten efter Henrik Signell och efter elfteplatsen i EM 2020 ledde han Sverige till en historisk semifinalplats och slutgiltig fjärdeplacering i OS 2021. Det blev senare det året en femteplats i VM och samma placering blev det också när EM avgjordes i november förra året.

Hans ursprungliga kontrakt löpte över OS 2024, men redan nu står det klart att han kommer att stanna fram till sommaren 2026.

Det innebär att det kan bli ytterligare fyra mästerskap med honom vid rodret. Till VM i december i år är Sverige redan kvalificerat i egenskap av värdnation, sedan väntar förhoppningsvis OS i Frankrike 2024, EM i Österrike, Ungern och Schweiz 2024 och VM i Tyskland och Nederländerna 2025.

– Målet är förstås att vi ska kvala in till alla dessa mästerskap, men också att vi ska ta ytterligare kliv med målbilden att etablera svensk damhandboll i världstoppen. Det känns väldigt inspirerande att få möjligheten att även framöver fortsätta det arbete som vi har gjort de tre senaste åren.

– Jag är glad över att jag och förbundet tillsammans har kommit överens om en förlängning av mitt uppdrag som förbundskapten för det svenska damlandslaget fram till 2026, säger Axnér.

Landslagschefen Hanna Fogelström:

– Vi är oerhört nöjda med det arbete Tomas har gjort under de första tre åren som förbundskapten och det har funnits ett ömsesidigt intresse att förlänga kontraktet. Att säkra upp kontinuitet för såväl damlandslaget som utveckling underifrån känns väldigt bra.

– Damlandslaget har de senaste åren tagit ytterligare kliv resultatmässigt, mycket tack vare det arbete Tomas lagt ner, de krav han ställt och den uppföljning och dialog han och övriga ledare haft med spelarna även mellan landslagssamlingarna och vi ser fram emot att se honom fortsätta arbeta för att utveckla laget.

Sverige har spelat 52 matcher under Tomas Axnérs ledning. 31 av dessa har slutat med svensk seger, sex gånger har det blivit oavgjort och 15 gånger har det blivit förlust. Sverige har gjort 1 550 mål (29,81 i snitt) och släppt in 1 301 (25,02 i snitt).

En samling återstår med damlandslaget den här säsongen och den inleds i Helsingborg på måndag. På onsdag gästar vice europamästaren Danmark Helsingborg Arena och den 11 april är det returmöte i Royal Arena i Köpenhamn. Parallellt kommer också ligalandslaget att möta Nederländernas A-landslag borta i dubbla matcher (8 och 9 april) och U19-damerna samlas i Helsingborg.

Kvalet till EM 2024, som inleds i höst, lottas den 20 april. Grupperna till VM i december, där Sverige spelar gruppspel och eventuell huvudrunda i Scandinavium, lottas i Göteborg den 6 juli.

KOMMANDE LANDSKAMPER

5 april: Danmark (19.05, Helsingborg Arena) Biljetter
11 april: Danmark (21.00, Royal Arena, Köpenhamn)
Matcherna sänds på SVT

Text: Daniel Vandor
Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån