Nyheter

VM 2023 / 29 mars 2023

Handbolls-VM 2023 – en succé

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Foto: Matthew Tipple

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Totalt såldes närmare 200 000 dagsbiljetter i de fem värdstäderna Göteborg, Jönköping, Kristianstad, Malmö och Stockholm. Hög turistandel gav över 500 miljoner SEK i turistomsättning och över 260 miljoner SEK i skatteintäkter.
– Vi är givetvis oerhört nöjda och stolta över utfallet. Och vi ser fler anledningar till att VM blev en sådan ekonomisk framgång, med så många besökare, säger Krister Bergström, VD för VM-bolaget och fortsätter:
– Efterdyningarna av pandemin skapade ett stort intresse för att se högklassig idrott live. Samtidigt visade föreningslivet, det vill säga handbollsklubbar, ett stort intresse för VM. Och det gjorde även näringslivet. VIP-biljetter med företagsarrangemang såldes snabbt slut och nästan 15 000 personer besökte arenornas restauranger.

Även strategin med ”hemmalag” i värdstäderna blev en kommersiell fullträff. Givetvis i Göteborg där Sverige spelade samtliga sina sex matcher inför i princip utsålda läktare. Men också Danmark i Malmö blev en succé, med fulla läktare på samtliga danska matcher. Till på köpet spenderade danska supportrar mycket mer tid – och pengar – i Malmö denna gång än jämfört med EM 2020. Även då spelade Danmark sina gruppmatcher i Malmö.

Tredubbling jämfört med EM 2020

Foto: Matthew Tipple

Totalt gjordes cirka 196 500 publikbesök i samband med Handbolls-VM. Cirka 58 500 kom från den lokala värdstaden, 59 000 var svenska turister och 79 000 var turister från utlandet. Turisterna spenderade sammanlagt cirka 503 miljoner SEK under vistelsen, inklusive biljetter.

I genomsnitt spenderade en övernattande supporter 2 457 SEK per dygn, exklusive matchbiljett. Det är en tredubbling jämfört med Handbolls-EM i Sverige 2020. Det preliminära finansiella resultatet av herr-VM 2023, efter skatt, uppgår till cirka 25 miljoner SEK.
– Vinsten från VM blir en välkommen intäkt till Svenska Handbollförbundet där pengarna ska återinvesteras i svensk handboll. Framför allt ska de användas i olika utvecklingsprojekt tillsammans med våra distrikt och föreningar. Det mycket goda ekonomiska utfallet ger oss en trygghet i många år framöver, säger Fredrik Rapp, ordförande i Svenska Handbollförbundet.

Upplev handboll i världsklass i Sverige igen

För svensk handboll återstår ännu ett världsmästerskap i Sverige under 2023. Handbolls-VM för damer arrangeras i december i år och är ett samarrangemang mellan de tre stora handbollsnationerna Sverige, Danmark och Norge. Danmark är huvudnation och arrangerar fyra av de inledande grupperna. Sverige och Norge är värdar för två grupper vardera. I Sverige kommer grupperna att avgöras i Göteborg och Helsingborg. Läs mer om och köp biljett till kommande Handbolls-VM här.