Nyheter

Dam / 24 november 2023

Sofia Hvenfelt: ”Trodde det var på skoj”

27 år gammal laddar Sofia Hvenfelt för sin stora mästerskapsdebut. När mittsexan fick beskedet från förbundskaptenerna att hon skulle representera Sverige i ett hemma-VM trodde hon inte det var sant. 

– Jag blev väldigt förvånad och chockad faktiskt. Dagen efter väntade jag nästan på ett samtal då någon skulle säga att allt var på skoj, berättar Hvenfelt. 

Sofia Hvenfelt är unik i sitt slag. För första gången ska en Nödinge SK-fostrad handbollsspelare representera Sverige i ett stort mästerskap.

– Det känns såklart otroligt roligt. Både inspirerande och lite nervöst. Jag känner många känslor, berättar Hvenfelt på torsdagens pressträff i Ystad.

Visste du att du skriver Nödinge SK-historia?

– Nej, det visste jag inte. Men det kan nog stämma. Det är väldigt roligt att vara den första från Nödinge SK att spela ett mästerskap. Speciellt med tanke på att klubben inte riktigt existerar med det namnet längre.

Vad kan du berätta om din handbollsbakgrund i Nödinge?

– Jag spelade alla mina ungdomsår där. Det var en jättefin tid i en liten förening där alla kände alla. Min mamma var tränare för mitt flicklag. När jag 14-15 år gammal fick jag gå upp i damlaget som då spelade i division 2. Det är en lite annorlunda resa som jag har gjort, men jag är väldigt glad för den. Egentligen var jag alldeles för ung för att få spela A-lagshandboll. Men samtidigt fick jag vara nära hemmet. Jag är glad för dem åren, summerar Hvenfelt som 2012 lämnade Nödinge för spel i Önnereds HK. Därefter har det också blivit spel i H65 Höör och Köpenhamn Håndbold.

Numera är klubbadressen BBM Bietigheim. Det tyska storlaget ligger på tredjeplats i sin Champions League-grupp och toppar den tyska högstaligan.

– Jag är väldigt nöjd med den här starten på säsongen. Jag hade aldrig spelat Champions League innan, så jag visste inte riktigt vilken roll jag skulle få. Men det har blivit mer och mer speltid längs resans gång.

Totalt har hon gjort 18 mål i Champions League den här hösten.

– Bietigheim är ett väldigt internationellt lag. Att de har en dansk tränare har underlättat mycket för mig.

Hur var det rent kulturellt att byta metropolen Köpenhamn mot lilla Bietigheim?

– Det var en stor omväxling. Det är en väldigt stor skillnad på miljöerna. Jag letar fortfarande efter en riktig cappuccino i Bietigheim som inte är gjord på något knapptryck. Men jag har inte gett upp än, skrattar Sofia.

När Hvenfelt fick beskedet från förbundskaptenerna att hon skulle representera Sverige i det stundande världsmästerskapet trodde hon knappt sina öron.

– Jag blev väldigt förvånad och chockad faktiskt. Dagen efter väntade jag nästan på ett samtal då någon skulle säga att allt var på skoj.

Du ska in i din första mästerskapsbubbla i karriären. Hur har du förberett dig?

– Ja, jag har bunkrat upp med mycket olika saker. Jag har ju fått höra om hur långtråkigt det kan vara ibland på hotellrummen. Så jag har med mig både böcker, lite stickning och ett Catan-spel. Jag siktar på att spöa Johanna Bundsen och Olivia Mellegård. Vi brukade spela mycket Catan under vår tid tillsammans i Köpenhamn. Det är ett jättebra tidsfördriv med mycket hets.

Precis som många andra handbollsspelare kommer Hvenfelt från en riktig idrottsfamilj. Pappa Thomas representerade IFK Göteborg på 1990-talet och mamma Liselotte har vunnit SM-guld med IK Sävehof. Hennes lillebror Erik Hvenfelt är målvakt i Ystads IF. Innan samlingen med landslaget hann Sofia och Erik spendera ett dygn tillsammans.

– Det var väldigt mysigt. Han tog mig bland annat till ett trevligt litet korvhak. Han visade verkligen upp Ystads bästa sidor.

Hur kommer det sig att ni båda blev elitspelare?

– Bra fråga. Jag tror att vi aldrig har känt någon press från våra föräldrar. I stället har de varit väldigt stöttande och åkt med på cuper och varit tränare. Både jag och Erik tycker att handboll är roligt, och det har vi gjort i alla år. Det är nog den viktigaste orsaken.

Innan VM börjar nästa vecka ska Sveriges damlandslag genomföra två träningsmatcher mot Tyskland. På fredag kväll klockan 19.10 möts lagen i Ystad Arena.

Två dagar senare, i Lund, ställs de mot varandra i ett VM-genrep.

– Tyskland spelar ganska likt oss. Vår främsta uppgift blir nog att lösa deras anfallsspel och försöka göra lätta kontringsmål. De har en otrolig duktig målvakt i Katharina Filter. Kan vi få hål på henne kan vi göra en bra match, säger Sofia inför fredagens möte.

VM-SPELARNAS MODERKLUBBAR

Johanna Bundsen, GF Kroppskultur
Irma Schjött, Gökstens BK
Evelina Eriksson, Haninge HK
Olivia Mellegård, Önnereds HK
Elin Hansson, Skuru IK
Linn Blohm, Gustavsbergs IF
Anna Lagerquist, Lugi HF
Sofia Hvenfelt, Nödinge SK
Mathilda Lundström, Skogås HK
Nathalie Hagman, BK Söder
Jamina Roberts, IK Sävehof
Kristin Thorleifsdóttir, Rimbo HK
Tyra Axnér, Lugi HF
Emma Lindqvist, OV Helsingborg
Jenny Carlson, Kärra HF
Daniela de Jong, Kungsängens SK
Nina Koppang, Vadstena HF
Nina Dano, Torslanda HK

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån