Nyheter

Dam / 6 november 2022

Blågul fullträff mot hemmanationen

Sverige briljerade i söndagens match mot värdnationen Slovenien. Svenskorna dominerade i andra halvlek och spelade stundtals ut hemmaspelarna. 22–33 (13–14) blev slutresultatet i Celje.

Efter fredagens premiärseger mot Serbien väntade en tuffare uppgift på söndagen. Sverige ställdes mot hemmanationen Slovenien, som två dagar tidigare hade inlett EM med att välta de regerande VM-bronsmedaljörerna Danmark.

Ett självsäkert Sverige hade dock inga problem att hantera ljudkulissen i Zlatorog Arena i Celje och de slovenska skyttarna på nio meter. Med ett följsamt och slipat försvarsspel fick Sverige matchen dit de ville.

Matchen fick dock en tråkig start när Sveriges högernia Nina Dano föll till backen och skadade sig. I den fjärde matchminuten fick Dano hjälpas av banan med vänster fot hård lindad.

Jessica Ryde gavs både i första, men i framför allt andra halvlek, fina förutsättningar i målet och gjorde mycket riktigt en fenomenal målvaktsinsats. 48% blev Rydes räddningsstatistik efter 12 räddningar på 25 avslut.

– Jag är såklart supernöjd över att vi vann. Men jag hade aldrig haft de här räddningar om vi inte hade haft en superaggressivt försvar, kommenterade Ryde till TV6 efter slutsignal.

Framåt gjorde lekkamraterna Nathalie Hagman och Jamina Roberts nio respektive åtta mål.

– Det var en fantastisk insats av laget. Det var väldigt kul att spela idag. Vi stod bra bakåt och fick räddningar av Ryde. I andra halvlek lade vi till en ny växel och sprang över dem, sade Hagman efter slutsignal till TV6.

Efter att ha skaffat sig en halvtidsledning med uddamålet satte Sverige ner gasen i botten under de första 15 minuterna av andra halvlek. Slovenien sprang in i den blågula försvarsmuren gång på gång, samtidigt som de svenska spelarna var kliniska framför mål.

Hemmalaget gjorde allt i sin makt för att stoppa det svenska spelövertaget, inklusive två stycken time-out. Men Sverige var ostoppbara. 13–14 var ställningen i paus och i den 49:e minuten hade den blågula ledningen växt till 27–18.

– Vi rättade till en del saker bakåt till andra halvlek. Vi vann extremt många dueller framåt och bakåt vilket är väldigt glädjande, menade förbundskapten Tomas Axnér.

Totalt noterades nio svenskor i målprotokollet. Mästerskapsdebutanten Tyra Axnér var en av dem. I den 44:e matchminuten bombade hon in 24–17, vilket var hennes första mål i EM.

– Det gick väldigt fort men var väldigt kul, kommenterade Axnér med ett brett leende.

Niometersskytten Melissa Petrén fastställde slutresultatet till 22–33, vilket innebär svenskt avancemang till huvudrundan. Än återstår det att se om Sverige får med sig två poäng eller fyra poäng till nästa gruppspel som spelas i Ljubljana.

– Det är ett jättebra utgångsläge efter två matcher. Vi är jättenöjda med en sån här bra match, sade Carin Strömberg

Nästa match vilket också är gruppspelets sista spelas på tisdag klockan 20.30 mot Danmark.

SLOVENIEN–SVERIGE 22–33 (13–14)

Slovenien: Ana Gros 5, Tjasa Stanko 4, Valentina Klemencic 3, Nina Zulic 2, Natasa Ljepova 2, Tamara Mavsar 2, Tija Gomilar Zickero, Ema Abina, Alja Varagic, Maja Svetik.
Sverige: Nathalie Hagman 9, Jamina Roberts 8, Elin Hansson 5, Emma Lindqvist 3, Jenny Carlson 2, Linn Blohm 2, Melissa Petrén 2, Carin Strömberg, Tyra Axnér.
Målutveckling: 5 min: 0–2, 10 min: 3–4, 15 min: 5–8, 20 min: 9–10, 25 min: 12–12, 30 min: 13–14, 35 min: 14–17, 40 min: 16–21, 45 min: 17–25, 50 min: 19–28, 55 min: 21–29, 60 min: 22–33.