Nyheter

Dam / 6 november 2022

Jenny Carlson: ”Har en större roll nu”

Mittnian Jenny Carlson mästerskapsdebuterade så sent som i fjol i OS i Tokyo. Nu är hon startspelare på nio meter och en allt viktigare pjäs i det svenska anfallsspelet. 

– Jag har en större roll nu som jag gärna vill ha, säger Carlson inför Sveriges andra match i EM. 

Sverige fick i fredags en smakstart på EM. De blågula damerna besegrade Serbien i premiären i slovenska Celje med 27–21. Periodvis spelade Sverige ett riktigt bra försvarsspel vilket bäddade för flera frilägeskontringar.

– Vi spelade med ett bra tempo och hade ett starkt försvar. Ryde (Jessica) stod otroligt bra i mål och och vi fick med oss fart i kontringarna. Det var en stor del till att vi vann igår, säger Jenny Carlson på lördagens pressträff i Celje.

Mittnian gjorde själv två mål i premiären. Under hösten har hon inlett flera matcher från start, till skillnad från landskamperna förra året.

– Jag har en annan roll nu. Jag känner mig fullt frisk inför det här mästerskapet och har andra förväntningar och förutsättningar.

Känner du en större press?

– Nej, inte en större press. Men jag har en större roll nu som jag gärna vill ha. Roligare förväntningar kan man kanske säga, fortsätter Kärra-fostrade Carlson som till vardags spelar i det franska Champions League-laget Brest Bretagne.

Vilken nytta har man av att spela stora CL-matcher i vardagen?

– Det blir stormatcher med mycket publik och ett annat tryck från läktaren. Det är väldigt bra spelare man möter, vilket hjälper en när man ska komma till mästerskap och möta dem igen. Det är bra att ha kunskaper om de stora spelarna sedan innan.

En av de största spelarna i världen spelar i Sloveniens landslag, som Sverige ställs mot på söndag klockan 18.00. Högernian Ana Gros är en omtalad och mycket svårstoppad skytt. Totalt gjorde hon åtta mål i Sloveniens premiärseger mot Danmark. Till hemmapublikens förtjusning utsågs Gros till Matchens lirare efter slutsignal.

Att möta hemmanationen blir en häftig utmaning, menar Carlson.

– Det ska bli sjukt roligt. Det är alltid något speciellt att möta en hemmanation. De har publiken med sig och man vet att det blir svårare matcher då. De har bra spelare vilket de visade i premiären mot Danmark. Det blir nog en hård kamp.

Kommer publiktrycket i Celje att påverka er?

– Det kan nog påverka på något sätt. Men alla här gillar att spela stora och roliga matcher. Folk är vana vid det. Vi ska försöka utnyttja publiktrycket och njuta av det.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån