Nyheter

Dam / 4 juli 2024

Carin Strömberg: ”Är som en dröm”

Med exakt tre veckor kvar till OS-premiären mot Norge i Paris är det svenska damlandslaget samlade i Göteborg. En träningslandskamp mot Nederländerna i Scandinavium står bland annat på schemat.
– Vi är många som känner de holländska spelarna väl. De kommer med mycket fart och går gärna hårt i dueller. Det kommer att bli en svår match för oss, säger Carin Strömberg inför fredagens uppgift. 

Sommarens OS-deltagande blir det femte raka för de svenska handbollsdamerna. Som bäst har de slutat på fjärdeplats, vilket blev resultatet i Tokyo för tre år sedan.

En av de bärande spelarna då var Carin Strömberg. Mittnian noterades för 34 mål, vilket räckte till en sjätteplats i den totala skytteligan i OS i Tokyo. Nu är hon tillbaka i landslaget för att spela sitt tredje OS i karriären.

– Det är ju lite speciellt att vara samlade så här på sommaren, när alla andra har semester. Men när man har ett OS framför sig finns det gott om motivation. Detta ska bli väldigt roligt, säger Strömberg på torsdagens pressträff i Göteborg.

Totalt blir OS 2024 Strömbergs tolfte mästerskap i karriären.

– I ett OS är det ju bara bra lag med. Det är en klyscha men det är verkligen så. Det är väldigt öppet vilka som går vidare från gruppspelet. För oss handlar det om att ta sig an gruppen på ett så bra sätt som möjligt.

I grupp A kommer Sverige att utöver Norge möta Tyskland, Slovenien, Danmark och Sydkorea. Fyra av de sex lagen går vidare till kvartsfinal där de korsas med de fyra bästa lagen från grupp B.

Vad minns du från OS i Tokyo?

– Det var en fantastisk sommar, där det gick bra både för laget och mig personligen. Vi spelade på en hög nivå och tog oss vidare från en svår grupp. Vi lyckades hitta ett spelsätt och ett DNA som passade oss. Sen var det synd att det inte räckte till någon medalj.

Hur skiljer sig OS från EM och VM?

– Ganska mycket. Det är en helt annan stämning på plats. Det är väldigt motiverande att vara i OS-byn och runt alla andra toppmotiverade atleter. I ”vanliga” mästerskap finns det matcher som inte innehåller så mycket nerv. Men i OS är det fullt ös och mycket nerv.

Till vardags spelar Strömberg i den franska toppklubben Neptunes de Nantes. Sedan 2021 har hon bott i Frankrike.

– Att få spela OS i Frankrike och i Paris är som en dröm. Man har märkt under lång tid hur stort OS är för det franska folket. Det har sålts merch i flera år och talats om turneringen sedan jag kom hit 2021. Sen att handbollen är såpass stor i Frankrike också hjälper såklart. Jag har besökt Paris många gånger och ser fram emot att spela OS där. Jag var där senast på nyår med Anna Lagerquist.

Vilket är ditt favorit-arrondissemang i Paris? 

– Jag vet inte riktigt. Jag kommer alltid in från väst till Montparnasse, och det är inte alltid det roligaste. Men jag är väl en sån här vanlig tjej som gillar Marais. Jag är inte så komplicerad, svarar Strömberg med ett skratt.

Hur vill du summera den gångna klubblagssäsongen?

– Personligen gick vårsäsongen väldigt bra. Som lag har vi haft stora ambitioner. Det blev till slut ett brons i European League och ett brons i den franska ligan. Det var en speciell avslutning på säsongen när vi vann bronset i European League på straffar.

Avkast i landskampen mellan Sverige och Nederländerna sker klockan 18.05 i Scandinavium i Göteborg. Med Partille World Cup i gång lär det bli gott om åskådare på plats. Samtliga med deltagarkort på Partille World Cup går in gratis på matchen medan kvarvarande biljetter för övriga säljs via Handbollslandslaget.se/biljetter.

– Vi är många som känner de holländska spelarna väl. De kommer med mycket fart och går gärna hårt i dueller. Det kommer att bli en svår match för oss, säger Carin Strömberg inför fredagens uppgift.

Vad blir det viktigaste fram till OS-premiären den 25 juli?

– Vi har mycket tid tillsammans. Så nu handlar det om att ta till vara på varje tillfälle och fila på vårt spel. Mycket av det fysiska inför-arbetet har vi gjort på egen hand och tillsammans på Playitas. Nu ska vi skruva på detaljerna rent handbollsmässigt, för att sedan visa upp det i Paris, avslutar mittnian.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån