Nyheter

Beach / 4 juli 2024

Dags för U16-EM i beachhandboll

Dubbla mästerskap i beachhandboll väntar mellan torsdag och söndag. Sverige ställer upp med både ett dam- och ett herrlandslag på U16-nivå när EM den här veckan ska avgöras i Bulgarien.

– Det ska bli riktigt kul att det drar igång! Vi har sett fram emot det här i ett års tid, sade U16-herrarnas förbundskapten August Elmberg.

På plats i bulgariska Varna har både U16-damerna och U16-herrarna hunnit med att spela träningsmatch, men det är på torsdagsförmiddagen som de allra första, officiella landskamperna för dessa spelare visslas igång.

– Både jag och spelargruppen är förväntansfulla. Vi kom ner till Varna runt lunchtid i tisdags och spelade träningsmatch mot Norge där på kvällen, sedan har vi även hunnit spela mot Frankrike. Det är en positiv känsla i gruppen och vi är väldigt taggade inför att vi ska komma igång, berättade August Elmberg som även har sin tränarkollega Fredrik Sunesson med sig vid sin sida.

Givetvis har lagens förberedelser pågått även innan de landade på bulgarisk mark:

– För tre veckor sedan hade vi en samling i Kalmar där vi jobbade på vår spelidé och på plats här så har vi haft en träningsmatch mot Norge, sade Martin Käck som coachar U16-damerna tillsammans med Alfred Joelsson.

I gruppen ställs U16-damerna mot fem andra landslag och premiären spelas klockan 11:00 mot Frankrike. På herrsidan består grupperna av färre lag, där Blågult möter Rumänien och Ungern, samt värdnationen Bulgarien klockan 09:00 i premiären.

– Det kommer vara väldigt viktigt att vi är påkopplade redan från start. Är man inte på plats både fysiskt och psykiskt så kan man förlora mot vem som helst i beachhandboll, menar Elmberg.

– Vår stora förhoppning är att vi ska vara redo med vårt grundspel redan i premiären. Vi öppnar mot hemmanationen på deras centercourt, så det kommer vara bra stämning. Det gäller att vi hanterar både det som händer innanför och utanför linjerna, om vi gör det så tror jag att vi har bra chanser att vinna.

Första delmålet för respektive blågult landslag är att avancera vidare från gruppspelet. För förbundskapten Käck är det tydligt vad som blir viktigt att ha med sig för att hans landslag ska kunna uppnå det:

– Det kommer krävas att vi mentalt har en bra inställning och att vi får tjejerna att slappna av i deras spel så att de lyckas prestera så bra som vi vet om att de kan.

Samtliga matcher från mästerskapen sänds på ehftv.com, men det lär även finnas gott om blågula inslag på läktarna i Bulgarien.

– Förutsättningarna här är fantastiskt bra. Det verkar vara ett bra arrangemang med bra planer och med oss från Sverige har vi en stor supporterskara med 50-talet föräldrar från både killarna och tjejerna, vilket kan ge en extra boost när publiken skapar en härlig atmosfär runt våra matcher, sade Elmberg.

U16-EM, DAMER

Datum: 4-7 juli
Spelplats: Varna, Bulgarien
Grupp A: Tjeckien, Sverige, Spanien, Frankrike, Portugal, Schweiz
Grupp B: Tyskland, Polen, Bulgarien, Rumänien, Serbien, Ungern
Grupp C: Ukraina, Norge, Kroatien, Slovakien, Nederländerna, Turkiet

Sveriges gruppspelsmatcher:
4 juli: Frankrike–Sverige (11.00), Sverige–Spanien (16.00)
5 juli: Portugal–Sverige (09.00), Sverige–Schweiz (14.00)
6 juli: Tjeckien–Sverige (10.00)

U16-EM, HERRAR

Datum: 4-7 juli
Spelplats: Varna, Bulgarien
Grupp A: Sverige, Ungern, Bulgarien, Rumänien
Grupp B: Tjeckien, Norge, Spanien, Turkiet
Grupp C: Serbien, Kroatien, Ukraina, Polen
Grupp D: Frankrike, Tyskland, Schweiz, Portugal

Sveriges gruppspelsmatcher:
4 juli:
Sverige–Bulgarien (09.00), Rumänien–Sverige (14.00)
5 juli: Ungern–Sverige (12.00)

TRUPPEN TILL U16-EM, DAMER

Alva Carlsson, Eskilstuna Guif
Elin Stomberg, Skuru IK/Göteborg BHC
Hilda Karlsson, Lugi HF/Lund BHC
Ida Palm, Edsbyns IF
Jenny Sjöstrand, IFK Malmö
Julia Fant, Kärra HF/Göteborg BHC
Lovisa Forsberg, Vintrosa IS
Maja Dannebro, Kärra HF/Göteborg BHC
Molly Rietz, OV Helsingborg/Lund BHC
Tuva Schmidinger, IK Sävehof/Göteborg BHC

TRUPPEN TILL U16-EM, HERRAR

Albert Henriksson, Torslanda HK/Göteborg BHC
David Wennström, Lugi HF
Hampus Andersson, Idrottsklubben Sävehof/Göteborg BHC
Hannes Carlsson, Lugi HF
Harry Kulas, Önnereds HK
Ludvig Andersson, IK Sävehof/Göteborg BHC
Max Adébo, Lugi HF
Noah Verolin, Torslanda HK/Göteborg BHC
Noak Fosseus, Lugi HF
Otto Paulin, Torslanda HK/Göteborg BHC

Text: Erik Malmqvist