Nyheter

U-landslag / 3 juli 2024

Seger mot både Danmark och Norge i Scandinavian Open

Det svenska U20-landslaget på herrsidan vann lagets två förberedande matcher inför europamästerskapet som inleds nästa vecka. Mot både Danmark och Norge blev det seger i Scandinavian Open.

– Inför mästerskapet känns det bra för självförtroendet att ha vunnit de här två matcherna, konstaterade förbundskapten Dennis Sandberg. 

Sveriges U20-landslag har tillbringat inledningen av veckan på andra sidan den västra landsgränsen. På norsk mark har det matchats mot både Danmark och Norge som ett viktigt led i förberedelserna inför det stundande europamästerskapet. För svensk del har det ur många aspekter varit en positiv uppladdning.

I första matchen mot Norge blev det vinst med 33–26 efter en jämn första halvlek. Defensivt stängde Sverige sedan till ordentligt efter paus.

– I början var det lite stappligt och lite ringrostigt, både från oss och Norge kanske. Det var ett tag sedan vi spelade match, så i första halvlek skulle jag säga att det var lite semesterhandboll. Efter paus spelade vi bra försvarsspel och släppte bara tio, då var Norge chanslösa, menade Dennis Sandberg.

Mot Danmark, som nämns som en av guldfavoriterna i EM, kom sedan en ordentlig fullträff efter ett taktiskt drag i slutskedet av den första halvleken.

– Vår prestation var lite sådär i början. Danmark började väldigt bra, ledde med ett och två mål, men kom aldrig riktigt iväg. När de ledde med 14–12 började vi spela sju mot sex och då lyckades vi göra 6–0 på dem i slutet på den första halvleken. Det satte sedan ribban för resterande del av matchen.

– I andra halvlek spelade vi taktiskt väldigt bra och höll differensen mot dem. Vi hade som mest sju-åtta bollar upp och spelade väldigt stabilt i hela den andra halvleken. Om vi får möta dem igen så kommer det bli tufft, men det är skönt att veta att vi kan tävla mot de bästa.

Laget har lärt sig vad som fungerar och inte fungerar vad gäller det defensiva, men inte minst har det varit spelet på offensiv planhalva som varit utmärkande för blågul del i Scandinavian Open.

– Vi har visat att vi är bra på att göra mål, vilket är en styrka. Vi är inte så stora och starka som en del andra lag, men tekniskt har vi väldigt skickliga spelare och vi har visat att vi kan vinna även på det sättet.

Förutom allt det positiva kom det även ett tråkigt besked från samlingen när Isaac Biel Nilsen tvingades lämna på grund av skada.

– Det är väldigt tråkigt när man drabbas av skador. Isaac gjorde en jättebra match mot Norge, så det är tråkigt att tappa en lagkamrat och det är såklart tråkigt för honom. Dessutom var han debutant här, vilket gör det ännu lite tråkigare.

In kallas istället Elias Lundstad som följer med till EM på högernio-positionen.

– Man kan säga att det ungefär är samma spelartyp. Det var ett tufft val när vi först valde att ta ut Isaac och Jonathan (Andersson) i konkurrens med Lundstad och även Elliot Eriksson från OV.

EM inleds på onsdag nästa vecka när Polen står för motståndet. Utöver det väntar även gruppspelsmatcher mot Ukraina och Island.

– Nu tar vi först ledigt i några dagar innan vi träffas i Malmö på måndag. Sedan har vi en träning där och på tisdag åker vi till Slovenien inför att mästerskapet börjar på onsdag, berättade Sandberg om det kommande schemat.

SCANDINAVIAN OPEN U20-HERR

NORGE–SVERIGE 26–33 (16–15)

Norge: Patrick Helland Anderson 7, Emil Havsgård 4, Lars Thomas Line 4, David Walstad Haugstvedt 3, Öystein Mostad 2, Jens Holter, Jonas Lars Johansson-Kjelleröd, Krister Skarsvaag Midtflå, Torger Edland, Axel Skaarnaes, Michael Solheim.
Sverige: Axel Månsson 7, Jonathan Andersson 4, Isaac Biel Nilsen 4, Theodor Uliana Starck 4, Pelle Segertoft 4, Sebastian Durlanu 3, Felix Montebovi 2, Adrian Källhage, Marcus Björkman, Love Sundewall, Arvid Boquist, Emil Johannisson.
Utvisningar, Norge: 3 x 2 min. Sverige: 1 x 2 min.

SVERIGE–DANMARK 35–31 (18–14)

Sverige: Axel Månsson 11, Pelle Segertoft 5, Felix Montebovi 4, Jonathan Andersson 3, Theodor Uliana Starck 3, Albin Hägglund Junler 2, Isak Borg, Sebastian Durlanu, Adrian Källhage, Marcus Björkman, Love Sundewall, Arvid Boquist, Emil Johannisson.
Danmark: Lasse Sunesen Vilhelmsen 6, Hjalte Lykke 5, Frederik Emil Pedersen 5, Kristoffer Vestergaard 3, Tobias Tombak 2, Magnus Storgaard Pedersen 2, Simon Skovhus Jensen 2, Andreas Aagreen Johansen 2, Mads Bjergfelt, Tobias Gregers Schmidt, Emil Buster Kristensen, Mathias Kragh Pedersen.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Danmark: 1 x 2 min.

Text: Erik Malmqvist
Foto: Harald Gründel / @harald.grundel_foto