Nyheter

Dam / 20 april 2021

Covid-19-utbrott i svenska truppen

Flera fall av covid-19 i den svenska VM-kvaltruppen har i dag konstaterats. Därmed kommer ingen av spelarna eller ledarna som var med på bortamatchen i Ukraina att vara med i returen i Lund, som är tänkt att spelas i morgon. 

När det svenska landslaget i går landade i Köpenhamn efter att ha besegrat Ukraina på bortaplan i lördags (28–14) i den första av två VM-kvalmatcher gav ett snabbtest på flygresultatet ett positivt svar.

Johanna Westberg lämnade omedelbart truppen och hennes rumskamrater Johanna Bundsen och Jamina Roberts isolerades och beslut togs i går att de inte skulle bli aktuella för spel, oavsett resultat från dagens PCR-tester.

I morse testades samtliga spelare och ledare återigen och resultatet som kom under eftermiddagen visade sig att ett flertal spelare och ledare i den svenska truppen svar som visar att de smittats av viruset.

Efter konsultation med Smittskydd Skåne och Europeiska Handbollförbundet (EHF) har det beslutats att samtliga spelare och ledare som var med i Ukraina kommer att fortsätta vara isolerade och inte delta i morgondagens match.

– Enligt den information vi har just nu kommer matchen att spelas som planerat och vi har en kontinuerlig dialog med EHF och kollar på de förutsättningar och alternativ vi har för att kalla in nya spelare och ledare för att kunna genomföra matchen på ett säkert sätt, säger Hanna Fogelström, landslagsansvarig.

– Viktigast för oss blir att säkerställa säkerheten för alla inblandade. Dels att de som är på plats nu kommer att komma hem på ett bra sätt och dels att de nya som ansluter kommer att bo i en egen bubbla utan risk att träffa de övriga.

Mer information följer under kvällen.

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån