Nyheter

Dam / 19 april 2021

Positivt covid-19-test i svenska truppen

Det svenska damlandslaget är tillbaka i Lund efter att ha besegrat Ukraina på bortaplan. I hemmamatchen får dock Sverige klara sig utan trion Johanna Westberg, Jamina Roberts och Johanna Bundsen efter ett positivt covid-19-test. 

Tidigt i morse lyfte det svenska landslaget från Kiev och landade i förmiddags i Köpenhamn. Där snabbtestades samtliga spelare på nytt för covid-19 och Johanna Westbergs test gav ett positivt utslag.

Westberg lämnade omedelbart truppen och tog ett PCR-test som är skickat på analys och där svar ska komma inom 48 timmar. Oavsett resultatet på PCR-testet kommer hon inte att återansluta till landslaget.

– Vi har följt alla de protokoll och riktlinjer som såväl Europeiska Handbollförbundet som vi själva har och vidtagit alla försiktighetsåtgärder vi har kunnat. Samtliga tester som tagits den senaste veckan, inklusive de som togs i lördags och söndags, har också varit negativa, men tyvärr fick vi ett positivt svar när vi landade i Danmark, säger landslagsläkaren Örjan Johannesson.

De två spelare som Westberg delade rum med under sista natten i Kiev, Johanna Bundsen och Jamina Roberts, isolerades omedelbart från resten av gruppen, skickades i egen transport och sattes på var sitt rum i Lund. Under eftermiddagen fattades beslutet att de också lämnar truppen.

– Deras snabbtester var negativa, men i och med att de bott tillsammans med en spelare som lämnat ett positivt har vi valt att inte ha dem kvar i truppen. Det finns ingen anledning att chansa eller sätta andras säkerhet i fara även om vi förstås hoppas att de inte har smittats, säger Johannesson.

H65 Höörs vänsternia Isabelle Andersson och Skuru IK:s mittsexa Vilma Matthijs Holmberg skulle sedan tidigare ansluta till laget i samband med hemkomsten som extraspelare på plats under de avslutande dagarna. Duon kommer nu inte bara att träna med laget, utan tar plats i onsdagens matchtrupp.

– Skulle något mer hända runt laget kanske det blir aktuellt att ta in någon ytterligare spelare, men det är ingenting som är klart nu. Vi har en bra bredd i svensk handboll där många spelare knackar på dörren, den här gången får ”Bellen” och Vilma chansen att visa upp sig, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

Returen i VM-kvalet mot Ukraina spelas i Sparbanken Skåne Arena 18.10 på onsdag och sänds i SVT1 och på SVT Play. Laget som gör flest mål i dubbelmötet går till VM i Spanien och Sverige har med sig hela 28–14 från lördagens möte.

TRUPPEN TILL VM-KVALET MOT UKRAINA

21 april: Ukraina (Sparbanken Skåne Arena, Lund, 18.10) Sänds i SVT 2 och på SVT Play
• Segraren i dubbelmötet är klar för VM 2021. Sverige vann första mötet med 28–14.

Målvakter:
16. Jessica Ryde, Herning-Ikast Håndbold, 21/0
21. Evelina Eriksson, Vipers Kristiansand, 2/0

Vänstersex:
15. Emma Rask, H65 Höör, 14/21
38. Elin Hansson, Skuru IK, 15/12

Mittsex: 
7. Linn Blohm, CS Minaur Baia Mare, 111/290
19. Anna Lagerquist, Rostov-Don, 69/102
40. Vilma Matthijs Holmberg, Skuru IK, debutant

Högersex:
5. Emma Fernis, Thüringer HC, 39/54
10. Matilda Lundström, IK Sävehof, 45/50

Vänsternio:
28. Isabelle Andersson, H65 Höör, 2/0
29. Kristin Thorleifsdóttir, Randers HK, 14/32

Mittnio:
6. Carin Strömberg, Viborg HK, 101/124
9. Melissa Petrén, Horsens HK, 27/63
42. Jenny Carlson, Holstebro Håndbold, 3/5

Högernio:
17. Nina Dano, IK Sävehof, 12/15
23. Emma Lindqvist, H65 Höör, 30/49

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån