Dam / 28 september 2019

Dubbelt upp för Sverige i Portugal

Sverge har fått en kanonstart i EM-kvalet. Efter niomålssegern mot Nordmakedonien i torsdags blev det i dag två nya poäng efter hela 38–19 borta mort Portugal.

• • •

Portugisiskorna, anförda av Bodenbekantingen Mariana Lopes, hängde med i 35 minuter borta mot Tjeckien i onsdags. I dag hängde de bara med i ett par minuter.

Hemma i Tondela tog de ledningen med 1–0 från sjumeterslinjen, men Olivia Mellegård replikerade snabbt och sedan började de svenska målen trilla in.

Samtidigt spelade Sverige ett bra försvarsspel med Anna Lagerquist som dirigent och med en storspelande Filippa Idéhn i målet.

Efter 10 minuter ledde Sverige med 6–2, efter 20 minuter med 11–5 och i halvtid med 15–7 efter att Henrik Signell gick runt friskt på de svenska spelarna.

Andra halvleken inleddes med två snabba svenskmål och plötsligt var ledningen uppe i tio bollar, som sedan utökades till elva, tolv och 13 den kommande sjuminutersperioden. Segermarginalen blev till slut hela 19 mål.

Kommande EM-kvalmatcher för Sverige spelas i mars då Tjeckien väntar två gånger om, men innan dess ska Sverige spela VM i Japan (29 november –15 december). Truppen presenteras den 22 oktober.

PORTUGAL–SVERIGE 19–38 (7–15)
Portugal: Mariana Lopes 4, Joana Resende 4, Soraia Fernandes 3, Claudia Aguiar 2, Claudia Carreira 2, Patricia Rodrigues 2, Adriana Lage 2.
Sverige:
Nathalie Hagman 5, Mathilda Lundström 5, Olivia Mellegård 4, Emma Lindqvist 3, Jamina Roberts 3, Melissa Petrén 3, Evelina Källhage 3, Marie Wall 3, Linn Blohm 2, Johanna Forsberg 2, Mikaela Mässing 2, Anna Lagerquist, Carin Strömberg, Filippa Idéhn.
Målutveckling: 5 min: 1–2, 10 min: 2–6, 15 min: 3–7, 20 min: 5–11, 25 min: 6–11, 30 min: 7–15, 35 min: 8–19, 40 min: 11–24, 45 min: 15–29, 50 min: 17–33, 55 min: 18–34, 60 min: 19–38.
Utvisningar, Portugal: 3 x 2 min. Sverige: 6 x 2 min.
Svensk startuppställning: Filippa Idéhn, Olivia Mellegård, Anna Lagerquist, Mathilda Lundström, Jamina Roberts, Carin Strömberg, Nathalie Hagman.