Nyheter

Dam / 21 december 2022

Dubbla matcher mot både Frankrike och Danmark

Det blir mot motstånd i absolut världsklass i form av Frankrike och Danmark i de fyra återstående matcherna för damlandslaget. En av dessa spelas i Sverige – mot Danmark i Helsingborg den 5 april. 

– Vi behöver spela fler matcher mot lagen som är bäst i världen, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.  

Förra året blev det fjärde- och femteplatser i OS respektive VM, för en månad sedan blev det även en femteplats i EM för de svenska damerna.

Nästa mästerskap avgörs i december då Sverige tillsammans med EM-finalisterna Danmark och Norge arrangerar VM. Som arrangör behöver inte Sverige spela VM-kval i vår, utan får i stället chansen att spela landskamper mot andra VM-klara lag.

Under årets första landslagsvecka kommer den olympiska mästaren Frankrike att ta emot Sverige i Strasbourg (3 mars) och i Montbeliard (5 mars). En månad senare är det dags för säsongens sista samling och då kommer Danmark att stå för motståndet två gånger om.

Den första matchen kommer att spelas i Helsingborg Arena den 5 april, medan det ännu inte är klart vilken dag och var i Danmark den andra matchen kommer att spelas.

– Vi spelar gärna på hemmaplan inför vår fantastiska publik och är glada att vi får den möjligheten både mot Danmark i april och sen i höst och vinter när vi får äran att spela VM på hemmaplan. Nu får vi möjlighet till en bra vecka med dubbla matcher i Frankrike, vilket blir en bra värdemätare för oss, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

– Sedan avslutar vi säsongen mot Danmark som också är tillbaka i den yttersta världstoppen. Vi behöver spela fler matcher mot lagen som är bäst i världen för att utvecklas ytterligare och vara med ännu längre i turneringarna.

– Helsingborg Arena fick möjligheten att arrangera Sveriges avslutande EM-kvalmatch tidigare i år och vi ser fram emot att välkomna Danmark för en riktig publikmatch. Handbollen har en stark historia i Helsingborg och vi räknar med att de svenska och danska fansen kommer att skapa en härlig stämning i arenan, säger Charlie Fält, arenachef Helsingborg Arena.

Biljetter till Sverige–Danmark i Helsingborg den 5 april släpps på Handbollslandslaget.se/biljetter den 16 januari

DAMLANDSLAGETS KOMMANDE LANDSKAMPER

3 mars: Frankrike (Rhénus, Strasbourg, 21.10)
5 mars: Frankrike (Axone, Montbeliard, 17.15)
5 april: Danmark (Helsingborg Arena)
April: Danmark (datum och plats i Danmark ej klart)

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån