Nyheter

Herr / 21 december 2022

Herrarna kvar i kampen om Jerringpriset

14  har blivit åtta – men herrlandslaget är fortsatt en av kandidaterna till att vinna Radiosportens Jerringpris. I dag startar den andra omröstningsomgången. 

Den 16 januari har de svenska herrarna chansen att vinna samtidigt i två av landets största arenor och i våra två största städer. Dels på handbollsgolvet i Scandinavium där Uruguay står för motståndet i den avslutande gruppspelsmatchen i VM, dels på galagolvet i Avicii Arena i Stockholm.

I huvudstaden arrangeras nämligen Idrottsgalan där Sveriges främsta idrottare ska hyllas och prisas. Efter EM-guldet i Budapest i januari – Sveriges första på 20 år – har Andreas Palicka, Jim Gottfridsson, Max Darj & Co chansen att ta hem dubbla priser.

Efter att först ha nominerats som en av fyra kandidater till årets lag blev herrarna också nominerde till det prestigefyllda Jerringpriset, där svenska folket röstar fram årets bästa svenska idrottsprestation.

– Det är många stora namn och lag som fått priset tidigare och konkurrensen efter ett fantastiskt svenskt idrottsår 2022 är stor, så det är väldigt ärofyllt att vi är nominerade, säger förbundskaptenen Glenn Solberg.

Av de 14 ursprungliga kandidaterna har de olympiska mästarna Lag Edin (curling), Walter Wallberg (puckelpist) och Sara Hector (alpint), bordtennisvärldsmästarna Mattias Falck och Kristian Karlsson, paralympiska mästaren Ebba Årsjö och simmerskan Sarah Sjöström fallit bort.

Den andra omröstningsrundan pågår fram till 16 januari och under Idrottsgalan startar sedan den tredje och sista omgången.

Radiosportens Jerringpris instiftades 1979, samma år som den legendariske radiomannen Sven Jerring avled, och Ingemar Stenmark blev den första, historiska mottagaren av priset. 1990 gick priset till herrlandslaget i handboll efter VM-guldet i Prag. Förutom 1990 har det bara hänt vid tre ytterligare tillfällen att ett lag har fått priset: 1982 när IFK Göteborg prisades efter Uefacuptiteln, 1994 när herrlandslaget i fotboll tog VM-brons och i fjol när ridsportens hopplandslag tog hem det efter OS-guldet i Tokyo.

Bland de individuella vinnarna finns förutom Stenmark namn som Mats Wilander, Gunde Svan, Pernilla Wiberg, Annika Sörenstam, Magdalena Forsberg, Zlatan Ibrahimovic, Charlotte Kalla, Sarah Sjöström och Armand Duplantis.

– Det är fantastiska namn som finns bland de tidigare pristagarna och det är oerhört stort att vi finns med bland de som kan vinna det för 2022. På samma sätt som Bengan Boys-generationen inspirerat mig och alla andra i dagens landslag hoppas jag att vi kan vara förebilder för dagens ungdomar som spelar handboll, säger Jim Gottfridsson som utsågs till turneringens mest värdefulle spelare i samband med EM-guldet.

RADIOSPORTENS MOTIVERING

En modern klassiker. Efter 20 års väntan blev Sverige återigen Europamästare i handboll. Spelmotorn Jim Gottfridssons instruktioner i Sveriges avslutande time-out i finalen mot Spanien har blivit bevingade. EM i handboll är, sett till konkurrensbild, minst lika tufft som VM eller OS.

SÅ RÖSTAR DU PÅ HANDBOLLSLANDSLAGET

1) Via webben
2) Via SVT:s app Duo
3) Genom att ringa till 099–906 04*
* = Samtalet kostar 9,90 kronor (plus ev trafikavgifter). 9,03 kr går till Idrottsgalans och Radiohjälpens insamling ”Idrott är mer än bara idrott” för att motverka psykisk ohälsa.

KVARVARANDE KANDIDATER TILL JERRINGPRISET

Herrlandslaget, handboll
Damstafettlaget, skidskytte
Armand Duplantis, friidrott
Marcus Ericsson, racing
Sandra Näslund, skicross
Jonna Sundling, längdskidor
Nils van der Poel, skridsko
Henrik von Eckermann, ridsport

UTSLAGNA EFTER FÖRSTA RÖSTNINGSRUNDAN

9) Ebba Årsjö, alpint
10) Mattias Falck/Kristian Karlsson, bordtennis
11) Sara Hector, alpint
12) Sarah Sjöström, simning
13) Lag Niklas Edin, curling
14) Walter Wallberg, puckelpist

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån