Nyheter

Dam / 11 november 2017

Efterlängtad comeback för landslagsveteranen

18 månader efter senaste matchen är landslagsveteranen Johanna Ahlm redo för spel igen. Comebacken sker i dagens SHE-match mot Skövde.
– Jag försöker att inte sätta så mycket press på mig själv, säger 30-åringen.

• • •

Comebacken i svensk klubblagshandboll skulle egentligen ske för drygt ett år sedan. Efter sju år som proffs i Danmark vände Johanna Ahlm hem till Sverige och Sävehof igen, men någon match för moderklubben fick hon aldrig spela i fjol.
Under uppladdningen till förra sommarens OS skadade nämligen Ahlm korsbandet och tvingades till operation. Turneringen i Rio de Janeiro fick hon följa från tv-soffan, EM på hemmaplan fick hon följa från sin position som expert i Kanal 5:s studio.
Under rehabiliteringsperioden blev hon gravid och i somras blev hon och sambon Rasmus föräldrar till Theodor.
– Vi bestämde oss att vi skulle försöka och det gick bra. Det är en underbar känsla att vara mamma och jag har verkligen fått världens mest fantastiska son, men det är klart att vissa dagar är stressiga och jag har inte alltid känna att jag varit där 100 procent på träningarna, säger hon.
– Hade jag bara varit mamma hade jag nog kunnat slappna av lite mer, att vara mamma och samtidigt jobba för comeback har varit svårare. Jag har tur att min mamma jobbar på kansliet, utan henne hade det inte funkat.
Att du varit borta från handbollen på grund av både korsbandsoperationoch barnafödande, kan det förlänga din karriär?
– Det är jättesvårt att säga. Kommer jag tillbaka i min gamla form så finns förstås möjligheterna att min karriär kan bli längre, men man vet aldrig. Men så länge jag tycker att det är roligt kommer jag att spela.
Senaste matchen spelade hon borta mot Esbjerg i den danska finalen den 5 maj 2016. Hon gjorde två mål, men det hjälpte inte då hennes tidigare klubb Esbjerg vände tremålsförlusten i första matchen till en femmålsseger i den andra.
För att hitta den senaste matchen i SHE får vi backa bandet ytterligare sju år. Den 9 maj 2009 gjorde hon fem mål i SM-finalen mot Skövde och Sävehof fick därmed revansch för finalförlusten året före.
– Jag får hoppas att Magnus Frisk (Skövdes tränare) inte lägger lika mycket fokus på att stoppa mig nu, säger Ahlm och skrattar.
I vilken form är du?
– Allting känns bra i kroppen, sedan ska både huvudet och knät funka för att jag ska kunna köra på.
Kan du gå för 100 procent?
– Jag kan gå för 100 procent där jag är just nu, men jag har mycket kvar till den gamla Johanna Ahlm-formen. Sen får jag hoppas att tävlingsskallen kommer fram nu när det är allvar.
– Det är skönt att få de här två matcherna före VM-uppehållet, där jag kan köra allt jag kan och sedan få en hel månad till med träning. Skönt att inte gå in i uppehållet som den skadade Ahlm.
Vad är dina förväntningar inför comebacken?
– Jag hoppas att andra inte har för höga förväntningar på mig, jag har i alla fall inte det. Jag är jätteglad att få vara med igen, men räknar förstås inte att jag ska vara tillbaka på samma fysiska nivå. Det viktigaste blir att få in mig i spelet igen. Det är i vår jag ska prestera som bäst, spelmässigt har jag inga höga förväntningar nu, säger Ahlm, som fyllde 30 år förra veckan.
Med sina 141 A-landskamper är det bara Bella Gulldén och Linnea Torstenson av de i dag aktiva spelarna som gjort fler landskamper än Ahlm på damsidan. Kollar man i målstatistiken är Ahlm åtta genom alla tider med sina 460 fullträffar.
Nio mästerskap – två OS, tre VM, fyra EM – har hon spelat. Om det blir några fler återstår att se.
– Det är så svårt att prata om landslag. Det är klart att jag skulle ljuga om jag skulle säga att jag inte drömmer om att spela för Sverige igen, men samtidigt är vägen dit så lång. Det är alldeles för stort mål att sätta upp just nu.
FLEST LANDSKAMPER AV I DAG AKTIVA SPELARE
Bella Gulldén, 177
Linnea Torstenson, 158
Johanna Ahlm, 141
Jamina Roberts, 123
Nathalie Hagman, 110
Sabina Jacobsen, 106
Jenny Alm, 97
Loui Sand, 80
Filippa Idéhn, 79
Angelica Wallén, 78
FLEST LANDSLAGSMÅL GENOM TIDERNA
Mia Hermansson-Högdahl, 1091
Åsa Mogensen (Eriksson), 1 087
Bella Gulldén, 686
Linnea Torstenson, 654
Lina Olsson, 531
Matilda Boson, 514
Katarina Chifri (Arwidsson), 493
Johanna Ahlm, 460
Tina Flognman, 386
Annika Wiel Hvannberg (Fridén), 316
Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån
Bilden: Johanna Ahlm gör i eftermiddag comeback efter att både varit korsbandsskadad och fött barn.