Nyheter

Övrigt / 11 november 2017

Rapp första kvinna i IHF:s exekutivkommitté

Anna Rapp, 158-faldig landslagsspelare för Sverige, har i dag blivit utnämnd till kassör i Internationella Handbollförbundet. Uppdraget innebär också att hon tar plats i IHF:s exekutivkommitté, som första kvinna någonsin.

• • •

Internationella Handbollförbundet (IHF) håller i helgen kongress i turkiska Antalya. En av punkterna under dagen har varit utnämningen av en ny kassör, en roll som nu getts till Anna Rapp.
Den tidigare landslagsspelaren, som i dag är civilingenjör med MBA-examen, tar dessutom plats i IHF:s högst beslutande organ, exekutivkommittén. Där finns fem personer – förutom Rapp är det IHF:s president Hassan Moustafa, vicepresidenten och två ledamöter.
Aldrig tidigare har en kvinna haft en plats där.
– Någon måste ju vara först och det är både roligt och inspirerande att vara första kvinna där, säger hon.
Rapp, som även tar plats i IHF:s styrelse,  var inför kongressen den enda kandidaten till kassörsuppdraget och blev handplockad till nomineringsprocessen.
– Det har inte varit något mål jag haft i livet att få en sådan här roll, men när jag fick frågan kunde jag inte se varför jag skulle tacka nej. Jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt med handboll och vill vara med och bidra, säger hon.
– Det har betytt jättemycket för Sverige genom åren att vara representerat i både IHF och EHF. Svensk handboll får en möjlighet att göra sin röst hörd. Och det är förstås extra glädjande att Anna Rapp kan visa vägen för kvinnorna in i både exekutivkommittén och styrelsen, säger Jörgen Holmqvist, tidigare ordförande i IHF:s skiljenämnd och numera hedersledamot i IHF.
Anna Rapp (tidigare Ljungdahl) spelade 158 A-landskamper för Sverige på vilka hon gjorde 303 mål. Hon vann tre SM-guld med Skuru och tilldelades utmärkelsen Årets spelare 1999. Som ledare var hon förbundskapten för såväl 88/89- och 90/91-årgångarna under ungdomsåren.
Text: Daniel Vandor
Bilden: Den svenska delegationen på plats på IHF-kongressen i Turkiet: Stefan Albrechtson (ledamot i utvecklingskommittén), Fredrik Rapp (ordförande i Svenska Handbollförbundet), Jörgen Holmqvist (hedersledamot i IHF), Anna Rapp (nyvald kassör i IHF) och Stefan Lövgren (Medlem av Europeiska Handbollförbundets exekutivkommitté och vd för Svenska Handbollslandslaget AB.