Dam / 23 november 2018

Förlust i första mötet med Montenegro

Sverige förlorade på fredagskvällen den första av två träningsmatcher mot Montenegro inför EM. Trots en tappert försök till upphämtning vann Montenegro fullt rättvist med slutsiffrorna 28–30 (12–16).
– Vi fick en god genomkörare idag, konstaterade förbundskapten Henrik Signell till TV10 efter matchen.

• • •

Den första halvleken blev inte alls som tänkt för Sverige. Montenegro tog ett ordentligt grepp om matchen i inledningen och sprang sönder svenskorna i sitt kontringsspel. Efter drygt elva minuter ledde Montenegro med siffrorna 5–1.
– Vi blev lite för passiva i vårt försvarsspel. De satte en stor press vid avkast som vi inte hann stoppa, berättade Anna Lagerquist till TV10 i halvtid.
Anfallsmässigt för svensk del stämde det inte heller. Flera gånger om missade man sina passningar och bjöd Montenegro på omställningslägen.
– Vi klev inte på och dök in i de lägen som uppstod. Vi gick inte på 100% procent i duellerna, fortsatte Lagerquist till TV10.
Mot slutet av första halvlek höjde sig svenskorna och minskade gapet till Montenegro. På nio minuter gick man från underläge 5–14 till halvtidsresultatet 12–16.
I den andra halvleken var lagen betydligt jämnare vilket syntes i målprotokollet. Montenegros fyramålsledning från paus höll i sig i nästan tjugo minuter innan Sverige tog in på gästerna. När nio minuter återstod var Sverige bara två mål ifrån kvittering.
– Vi blev mer rörliga i vårt anfallsspel och tog våra dueller. Vi blev mer mer direkta och aggressiva, berättade fyramålsskytten Carin Strömberg till TV10.
Tyvärr räckte det inte hela vägen för Sverige. Montenegro var ett nummer för stort och vann det första mötet med 30–28 (16–12). Men Sverige har möjlighet till revansch på söndag då lagen möts igen i Göteborg. Avkast då är 16:30 i Lisebergshallen.
SVERIGE–MONTENEGRO 28–30 (12–16)
Sverige: Loui Sand 5, Carin Strömberg 4, Jamina Roberts 3, Daniela Gustin 3, Hanna Blomstrand 3, Nathalie Hagman 3, Anna Lagerquist 2, Olivia Mellegård, Isabelle Gulldén, Mathilda Lundström, Jenny Alm, Mikaela Mässing.
Montenegro: Durdina Jaukoviuc 8, Jovanka Radicevic 7, Milena Raicevic 5, Majda Mehmedovic 5, Katarina Bulatovic 2, Ema Ramusovic 2, Andrea Klikovac.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Montenegro: 5 x 2 min.
Domare: Mads Fremstad & Markus Pedersen, Norge
Publik: 1 739 (Arena Älvhögsborg, Trollhättan).