Dam / 6 augusti 2021

Tung förlust i OS-semifinalen

Ett heroiskt kämpande Sverige räckte inte till mot Frankrike i OS-semifinalen. De blågula damerna hängde med länge men fick till slut se sig besegrade med 27–29 (14–15). Därmed väntar bronsmatch på söndag.

– Det var en otroligt jämn och tajt match. Vi förlorade för många dueller bakåt, kommenterade Tomas Axnér till Kanal 5.

Det var en historisk dag som väntade för de svenska handbollsdamerna. Aldrig tidigare hade ett svenskt landslag på damsidan tagit sig till en OS-semifinal, där nu Frankrike väntade.

Precis som i gruppspelet, där Sverige och Frankrike spelade oavgjort med varandra, blev fredagens match mycket jämn.

Sverige fick direkt hål på det franska försvarsspelet och skaffade sig en drömstart (5–2 efter åtta minuter).

Men sett över 60 minuter var det fransyskorna, ledda av spelmotorn Grace Zaadi (sju mål), som hade det spelmässiga övertaget. Medan Sverige fick slita hårt för sina chanser kunde Frankrike relativt enkelt komma till fina lägen.

I paus stod det 15–14 till Frankrike som fick bra utdelning på sitt skytte. De stora prestationerna i Sverige stod bland annat Jessica Ryde och Johanna Westberg för. Båda var hundraprocentiga i straffögonblicken med fyra räddningar av Ryde och sex mål av Westberg.

Däremot saknade Sverige kontringar i matchen. Dessutom hängde man inte med bakåt när Frankrike kom i sina stora satsningar.

– Vi behöver trycka på mer i kontringarna och få lite lättare mål, analyserade assisterande förbundskapten Johanna Wiberg i paus till Kanal 5.

I andra halvlek fick just Sverige det. Med allt fler räddningar från Johanna Bundsen kunde Blågult löpa på i omställningarna. Efter 36 minuter var det kvitterat 17–17 och kort därefter kontrade Emma Lindqvist in 18–17.

Den svenska ledningen höll sedan i sig i tio minuter innan momentumet skiftade tillbaka till Frankrike. Tre raka mål vände på ställningen från 20–21 till 23–21. Därefter var Sverige aldrig riktigt nära.

– Vi stod upp och trodde på det hela vägen. Det var en otroligt jämn och tajt match. Vi förlorade för många dueller bakåt tycker jag. Men de hade jäkligt många spelare att slänga in när vi gick på knäna, kommenterade förbundskapten Tomas Axnér efter slutsignal.

Tio minuter in i andra halvlek visades Linn Blohm ut. Mittsexan drog på sig sin tredje utvisning och fick bittert följa avslutningen på semifinalen från läktaren.

– Det är fruktansvärt tungt. Framför allt för att jag inte fick fullfölja matchen, sade Blohm efter den tunga tvåmålsförlusten.

En av många som imponerande var Jenny Carlson som med sina sex mål gjorde sin målbästa match i OS. Kärra-produkten tog för sig när Sverige var tvungna att jaga ikapp Frankrike.

29–27 blev slutresultatet i Tokyo. Förlusten innebär att Sverige spelar bronsmatch på söndag, där man möter förloraren i den andra semifinalen mellan ROC och Norge. Avkast är 04.00 svensk tid.

FRANKRIKE–SVERIGE 29–27 (15–14)
Frankrike: Grace Zaadi 7, Pauletta Foppa 4, Laura Flippes 3, Allison Pineau 3, Océane Sercien Ugolin 3, Chloe Valentini 2, Meline Nocandy 2, Estelle Nze Minko 2, Pauline Coatanea, Coralie Lassource, Kalidiatou Niakate.
Sverige: Jenny Carlson 6, Johanna Westberg 6, Jamina Roberts 5, Nathalie Hagman 3, Elin Hansson 2, Emma Lindqvist 2, Carin Strömberg, Anna Lagerquist, Mathilda Lundström.
Målutveckling: 5 min: 2–3, 10 min: 2–5, 15 min: 6–7, 20 min: 8–8, 25 min: 12–11, 30 min: 15–14, 35 min: 17–16, 40 min: 18–18, 45 min: 20–20, 50 min: 23–21, 55 min: 27–24, 60 min: 29–27.