Nyheter

U-landslag / 6 augusti 2021

Spelmässiga framsteg trots förlust mot Kroatien

De svenska U17-damerna lyckades inte följa upp premiärvinsten med två nya poäng i fredagens möte med Kroatien. Målmässigt befann sig lagen jämsides med kvarten kvar att spela, men mot slutet rann siffrorna iväg och det blev förlust med 27–33.

– Det är tungt just nu men vi får också se de framsteg vi gjorde sen gårdagen. Vi spelade bättre i dag även om det är svårt att tänka på det när man förlorar, menade assisterande förbundskapten Linus Ekman.

Sveriges främsta målgörare för dagen, Sol Karlsson, gav laget ledningen med 1–0 när hon inledde målskyttet mot Kroatien ute från sin högerkant. Matchen var inledningsvis jämn där Blågult fick god utdelning i framförallt kontringsspelet.

– Vi vill jättegärna springa hela tiden och det är medvetet av oss att försöka få till så kontringsstark, snabb och attraktiv handboll som möjligt, berättade Linus Ekman som även var nöjd med framstegen spelarna visade i det uppställda anfallsspelet:

– Det var bättre i dag. Vi fick bättre spelföljder och lyckades styra upp det lite mer disciplinerat.

I paus var det underläge med 15–17, men när spelarna var tillbaka på planen påbörjades upphämtningen med en gång. Stella Huselius kvitterade till 19–19 och Cassandra Värja gjorde 20–20 innan Natalie Hübbert tog Sverige upp i en efterlängtad ledning.

– Vi kom ut med mycket energi till den andra halvleken. Vi sprang mycket, fick bra räddningar från våra målvakter och lyckades komma till bra lägen. Alla spelarna här är väldigt duktiga så det gäller att vinna sina kamper och göra rätt val, det fick vi till där.

När det återstod en kvart av matchen lyckades kroatiskorna sätta dit fyra bollar i följd. Att hämta ikapp ännu ett underläge gick dessvärre inte denna gång trots helhjärtade försök och Sverige förlorade till sist med 27–33.

– De hade lite stolpe in medan vi hade stolpe ut och tjejerna kände med två-tre minuter kvar att det var uppförsbacke, så det rann på med några fler mål. Jag tycker väl att siffrorna ljuger lite och om Kroatien hade vunnit med ett eller två mål så hade det kanske speglat matchen bättre, sammanfattade assisterande förbundskapten Ekman.

I morgon, lördag, är det matchfri dag för U17-damerna innan gruppspelet avslutas mot Ryssland på söndagseftermiddagen.

KROATIEN–SVERIGE 33–27 (17–15)
Kroatien: 
Iva Bule 10, Sara Marendic 7, Tena Megerle 5, Katja Vukovic 5, Laura Orsulic 3, Ema Balasko, Nika Gavrilovic, Andela Zagar.
Sverige: Sol Karlsson 8, Emma Mihailovic 6, Cassandra Värja 3, Stella Huselius 3, Elise Lönnegren 2, Alice Salmi 2, Thea Kylberg, Ellie Hammarström, Natalie Hübbert.
Utvisningar, Kroatien: 4 x 2 min. Sverige: 1 x 2 min.
Domare: Dzmitry Nabokau & Siarhei Kulik, Belarus.
Publik: 100 (Verde Complex, Podgorica, Montenegro).

U17-EM, DAMER, GRUPP B

5 augusti:
Sverige–Slovenien 21–18
Ryssland–Kroatien 37–23
6 augusti:
Kroatien–Sverige 33–27
(16:00) Slovenien–Ryssland
8 augusti:
(14:00) Sverige–Ryssland Livesändning
(16:00) Slovenien–Kroatien
Tabell:
1) Ryssland, 2 poäng, +14
2) Kroatien, 2 poäng, –8
3) Sverige, 2 poäng, –3
4) Slovenien, 0 poäng, -3

Text: Erik Malmqvist
Foto: EHF