Nyheter

U-landslag / 6 augusti 2021

U19-herrarna övertygade i SOC-premiären

Ett beslutsamt svenskt U19-landslag inledde helgens spel i Scandinavian Open Championship med att besegra Danmark med stabila 31–24 på fredagskvällen. Sverige tog tag i taktpinnen från start och släppte den sedan aldrig ifrån sig.

– Det var faktiskt lite över förväntan med tanke på att vi haft så lite tid med varandra och att så många saker klickade redan nu, medgav förbundskapten Jesper Östlund efter segern.

Trots nästan två år utan landslagshandboll visade U19-herrarna inga tecken på ringrostighet när Scandinavian Open Championship inleddes i Lund på fredagskvällen. I öppningsmatchen mot Danmark fick Sverige nästan omedelbart chansen att spela med en man mer på banan och det numerära överläget vanns med 2–0 efter mål av Felix Möller och Elliot Stenmalm.

– Det var skönt att få ett litet övertag där i början av matchen. De fick två utvisningar första sju–åtta minuterna och då ryckte vi åt oss en ledning, berättade Jesper Östlund.

Såväl Stenmalm som Möller visade även fortsättningsvis upp mognad i spelet där den förstnämnde fortsatte att bekräfta sin närvaro i målprotokollet när han stod för ytterligare fyra fullträffar på de inledande tio minuterna.

– Han har självklart jättestor betydelse för oss. Både han och Felix har spelat jättemycket i Handbollsligan och har ju en erfarenhet som de kan bära med sig till det här gänget. Båda två är extremt ödmjuka och vill hjälpa till för allas bästa så de är grymma killar att ha i laget.

När 30 minuter var spelade ledde Sverige med 17–13 och efter paus ökade det målmässiga avståndet ännu en gång. Med ett stabilt försvar som aldrig slappnade av, upplevdes matchen som avgjord relativt tidigt och laget fick ta emot hyllningar av publiken på plats i Sparbanken Skåne Arena under de avslutande minuterna. Sju bollar skiljde till slut lagen åt där högersexan Malte Celander fastställde resultatet till 31–24.

– Försvarsspelet höll en bra nivå hela matchen och det är det jag är mest nöjd med i dag faktiskt. Ibland blev vi lite för glesa kanske, men i det stora hela såg det otroligt bra ut för att inte ha spelat så mycket ännu, summerade förbundskaptenen.

För Sveriges del fortsätter SOC på lördag när Färöarna ställer upp på motsatt planhalva. Matchen har avkast klockan 18:00.

SVERIGE–DANMARK 31–24 (17–13)
Sverige: Elliot Stenmalm 8, Felix Möller 7, Robin Sanderhem 5, Malte Celander 3, Julian Sjögren 3, Filip Eriksson 2, Axel Skoog, Oscar Lindqvist, Kevin Johansson.
Danmark: Joachim Als 4, Lasse Pedersen 4, Jonas Kristensen 3, Patrick Boldsen 2, Victor Kløve 2, Lasse Højgaard 2, Matthias Pedersen 2, Viktor Nevers 2, Valdemar Hermansen, Gustav Brun, Christian Termansen.
Utvisningar, Sverige: 5 x 2 min. Danmark: 5 x 2 min.
Publik: 230 (Sparbanken Skåne Arena, Lund, Sverige).

SCANDINAVIAN OPEN CHAMPIONSHIP

6 augusti:
Färöarna–Norge 34–27
Sverige–Danmark 31–24
7 augusti:
(16:00) Danmark–Norge
(18:00) Sverige–Färöarna Livesändning
8 augusti:
(10:00) Färöarna–Danmark
(12:00) Sverige–Norge Livesändning
Tabell:
1) Sverige, 2 poäng, +7
2) Färöarna, 2 poäng, +7
3) Norge, 0 poäng, –7
4) Danmark, 0 poäng, –7

Text: Erik Malmqvist
Foto: Nisse Nilsson