Nyheter

Dam / 16 april 2020

Forsberg blir målvaktstränare i damlandslaget

Thomas Forsberg tar plats bredvid blivande förbundskaptenen Tomas Axnér och assisterande förbundskaptenen Johanna Wiberg. 

– Det ska så klart bli jättespännande att jobba med damlandslaget, säger ”Foppa”. 

För två veckor sedan blev det klart att Johanna Wiberg, tidigare lagkapten i landslaget, blir assisterande förbundskapten i samband med att Tomas Axnér tar över huvudansvaret efter Henrik Signell efter sommaren.

Nu är det också klart med ny målvaktstränare och det blir Thomas Forsberg som ersätter Janne Ekman, som i sju år arbetat som haft den rollen i damlandslaget och de fyra senaste åren dessutom varit assisterande förbundskapten.

39-åringen spelade under sin aktiva karriär elithandboll i Djurgården och Hammarby innan han blev utlandsproffs i Danmark där han representerade såväl Bjerringbro-Silkeborg som Viborg innan han vände hem till svenska elitserien och vann tre SM-guld med Sävehof. Karriären avslutades sedan i Ricoh där han senare även funnits med i ledarstaben. Han har också arbetat med Skuru i SHE samt med talangutveckling för Svenska Handbollförbundet.

Forsberg spelade två A-landskamper för Sverige 2007 och har också 43 U-landskamper på meritlistan.

– Jättekul att få frågan, den kunde gått till många andra då det finns så många med bra kompetens inom Sveriges gränser. Jag har haft bra samtal med Tomas och alltid tyckt att han gjort ett bra jobb i de lag han lett och att de spelar en spännande handboll. Johanna har alltid visat goda ledaregenskaper och själv spelat på en hög nivå, så det ska bli spännande att lyssna på deras erfarenheter och arbeta tillsammans med dem, säger ”Foppa”.

– Det finns många spännande målvakter, såväl de som är rutinerade och duktiga just nu som många yngre i en utvecklingsbar ålder. Det är en bra mix och det ska bli kul att jobba med deras utveckling.

Blivande förbundskaptenen Tomas Axnér om den assisterande förbundskapten och målvaktstränare han kommer att arbeta med:

– Jag är verkligen nöjd med ledarteamet runt landslaget. Johanna Wiberg har otroligt bra ledaregenskaper och mångåriga erfarenheter från landslagsverksamheten. Hon kommer kunna fungera som en brygga mellan mig och spelarna. I Thomas Forsberg får vi både en målvaktstränare och en analytiker, som har haft stor framgång med de målvakter som han har arbetat med. Tillsammans kommer vi alla tre att komplettera varandra på ett bra sätt.

Nuvarande förbundskaptenen Henrik Signell har kontrakt till och med september, då förhoppningen var att Sverige skulle spela OS i sommar. OS är uppskjutet till sommaren 2021 och något besked om sommarens avslutande EM-kvalmatcher har ännu inte kommit.

– Fram tills dess att jag träder i tjänst försöker jag skaffa mig en helhetsbild av svensk damhandboll, samt göra en kartläggning av etablerade spelare och dem som befinner sig strax utanför landslaget. Jag har även en dialog med de yngre förbundskaptenerna om hur det ser ut ut neråt i åldrarna. Jag utgår också ifrån att alla spelare med ambitioner att spela i ett svenskt landslag använder sig av denna tvångspaus för att förbättra sin fysiska status i bästa möjliga mån, säger Axnér vars första mästerskap blir EM i Danmark och Norge i vinter under förutsättning att Sverige kvalar in.

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån