Nyheter

Dam | Herr / 4 oktober 2021

Helgsvepet: Så gick det för landslagsspelarna

I dag samlas damlandslaget för första gången sedan OS i somras och det är flera spelare som visade fin form i helgen, bland annat målvaktstrion. Här är en sammanfattning av helgens matcher för de senast uttagna spelarna på dam- respektive herrsidan. 

EM-kval står på schemat i veckan för damlandslaget, först Island i Eskilstuna på torsdag, sedan Turkiet på bortaplan på söndagen. Förbundskaptenen Tomas Axnér har efter helgens matcher tvingats till ett par ändringar:

Nina Koppang kommer inte till spel i veckan och hennes plats bland de 16 i ordinarie landslagstruppen tas av Vilma Matthijs Holmberg som tidigare var uttagen som en av två extraspelare under dagarna i Eskilstuna. Matthijs Holmberg kommer nu att vara med i matchtruppen och hela veckan.

• Matthijs Holmbergs plats som extraspelare tas av H65 Höörs Malin Sandberg, som tidigare var uttagen i det ligalanslaget som samlas i Eskilstuna på onsdag.

• Till ligalandslaget har Fanny Elovson (Önnereds HK) och Wilma Pettersson (Kungälvs HK) kallats in efter att Linnea Pettersson och Malin Sandberg flyttats upp i a-landslaget och Elma Örtemark tvingats lämna återbud. Ytterligare en spelare kan komma att kallas in till ligalandslagets träningsdagar.

Klicka här för veckans trupper

• • •

Herning-Ikast är fortsatt obesegrat i danska ligan, den sjätte raka segern kom i toppmötet med Viborg efter 33–23 på bortaplan. Jessica Ryde var magnifik i målet med imponerande 53 i räddningsprocent i spelet (20 räddningar) och Emma Lindqvist svarade för två mål och tre assist.

Även Martina Thörn och Johanna Bundsen storspelade i målet i helgen. Thörn stannade på 48 i räddningsprocent, Bundsen på 45 för Odense (30–25 mot Horsens) respektive Köpenhamn (26–22 mot Århus). Nina Dano svarade för sex mål för Horsens, Melissa Petrén för hela nio för Köpenhamn.

Det var inga SHE-matcher den gångna helgen, men väl tre kvartsfinaler i ATG Svenska cupen. Sävehof vann även andra mötet med VästeråsIrsta, 41–32 blev det på bortaplan efter sju mål av Jamina Roberts och sex av Mathilda Lundström. Sävehof vann dubbelmötet med sammanlagt 78–65.

Även svenska mästaren Skuru IK är klart för semifinal, trots att det blev förlust med 29–30 hemma i lördagens möte med H65 Höör. Elin Hansson svarade för sex fullträffar, Vilma Matthijs Holmberg för tre och Daniela de Jong för två. För gästerna gjorde Malin Sandberg fem mål. Skuru gick vidare efter sammanlagt 60–57.

Respass blev det dock för Clara Lerby och hennes Lugi som hade en brant uppförsbacke efter hela 23–37 i första mötet med Kristianstad HK. Det blev ny förlust, den här gången med tre bollar, 26–29, men sex nya mål på kontot gör Lerby.

Linnea Pettersson gjorde två mål för sin Blomberg-Lippe som bortabesegrade Füchse Berlin i tyska cupens andra omgång, 38–22.

Nantes föll hemma mot Bourg de Péage i lördags i den franska ligan i en match där Carin Strömberg och Nathalie Hagman gjorde ett mål vardera.

• • •

I går skrev vi om Niclas Ekbergs historiska prestation när han blev Kiels meste målskytt genom alla tider i Bundesliga. Han gjorde elva mål på elva skott mot Minden (seger 34–25) och och passerade därmed tidigare ledaren Magnus Wislander (1 335 mål mot 1 332 för Wislander). Åtta av målen kom från strafflinjen.

Även Hampus Wanne visade världsklass från sju meter i helgen. Nio mål på nio straffar, därtill gjorde han fyra spelmål. Han har nu passerat 1 000 mål i Flensburg-Handewitt-tröjan. Det blev dubbelt upp borta mot Lübbecke, 34–17,  efter fyra mål och nio assist från Jim Gottfridsson och ett mål av Anton Lindskog.

Inga mål, men väl två assist från Jonathan Edvardsson när Hannover-Burgdorf hemföll med 23–25 mot Melsungen.

I Stuttgart var det svenskt målvaktsmöte, Tobias Thulin i hemmakassen mot Andreas Palicka i Rhein-Neckar-Löwen. Palicka vann räddningskampen, 12–11, men Thulin och Stuttgart matchen med 35–20 efter bland annat åtta mål från Adam Lönn. Albin Lagergren gjorde två mål och fyra assist för gästerna, Lukas Nilsson fem mål och fyra assist.

Ålborg, utan Mikael Aggefors, befäste serieledningen i danska ligan efter 32–23 hemma mot Lemvig-Thyborøn i går. Lukas Sandell visar fortsatt storform och svarade för fem mål och åtta assist medan Felix Claar den här gången blev mållös (en assist).

Fredric Pettersson blev tremålsskytt när hans Toulouse besegrade Chartres borta med 33–31 i franska ligan och Lucas Pellas svarade för en fullträff när Montpellier hemmabesegrade Creteil med 37–30, en match där lagkamraten Karl Wallinius blev sjumålsskytt.

Text: Daniel Vandor / Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån