Nyheter

Dam / 7 december 2020

”Hoppas bidra med nya insikter”

Få svenska spelare har lika bra koll på kvällens motståndare som Rostov-Don-stjärnan Anna Lagerquist. Efter sex månader i landet bidrar hon med ny kunskap till det svenska laget.
– Ryssland är ett komplett lag med väldigt bra skytte, konstaterar mittsexan inför måndagens möte med Ryssland.

Efter segern mot Tjeckien och krysset mot Spanien är Sverige klara för huvudrundan. I gruppspelets sista match mot Ryssland gäller det för Blågult att försöka ta med sig poäng in i huvudrundan.

Såväl förbundskapten Tomas Axnér och mittsexan Anna Lagerquist har bra koll på Ryssland. Inför kvällens match ger de sin syn på motståndet.

– Spelplanen håller på att ta form. Jag har kikat på Rysslands försvarsspel sedan i morse (söndag). Jag tycker de är solida och starka bakåt. De har lite av det spanska spelet med höga tvåor som deras förbundskapten Ambros Martin har infört, säger Tomas Axnér.

Inför mästerskapet fick Ryssland flera av sina nyckelspelare skadade. Bland andra Anna Sen och Anna Vjachireva på nio meter. Men enligt Axnér håller ersättarna högsta klass.

– De fyra niometersspelarna som inte är med är världsspelare allihopa. Men deras B-uppställning håller för en semifinal.

Till vardags är mittsexan Anna Lagerquist lagkamrat med fem av de ryska spelarna i EM-truppen. Däribland mittsexan Ksenija Makejeva samt vänsternian Vladlena Bobrovnikova.

– Vladlena är en spelare som har ett bra skytte och gillar att komma i de breda lägena med mycket fart. Hon måste vi få träff på. Makejeva är stark på att hålla sin position på linjen och sträcka upp sin långa arm. De två är väldigt samspelta.

I övrigt hoppas Lagerquist bidra med ny kunskap till det svenska laget om Ryssland.

– Jag har fått lära känna spelarna och hur de tänker. Jag hoppas kunna bidra med nya insikter. Rysslag när ett komplett lag med väldigt bra skytte, kombinerat med tekniska spelare. För oss gäller det att hitta en balans i försvarsspel och inte öppna upp för mycket till deras mittsexor.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån