Nyheter

Dam / 26 oktober 2024

Ida Sembe: ”Hade gjort mig väldigt glad”

För första gången på 47 år ska Sveriges handbollslandslag spela en landskamp i Gävle. I fokus står en debutant uppvuxen i handbollsmeckat Partille. 

– Mitt drömscenario skulle väl vara att göra ett landslagsmål, säger IK Sävehof-fostrade Ida Sembe. 

Det var på onsdagskvällen som IK Sävehofs Ida Sembe fick ett telefonsamtal av den viktigare sorten. Sveriges högersexa Mathilda Lundström skadade sig på träning och förbundskapten Tomas Axnér såg över sina alternativ. Landslaget kallade och Sembe svarade. 

– Det gick väldigt fort från att jag fick samtalet på onsdag kväll till att jag åkte upp till Gävle tidigt torsdag morgon. Jag har inte hunnit landa i vad som kommer att hända nu på lördag. Men det är nog positivt. Jag är såklart stolt och väldigt tacksam över att få chansen. Jag är extremt peppad, säger Sembe.

Under torsdagens landskamp i Eskilstuna satt Sembe på läktaren. Clara Petersson Bergsten, som också kallades in som en ersättare till Lundström, spelade matchen. Men på lördag är Sembes tur. 

– Mitt drömscenario skulle väl vara att göra ett landslagsmål. Det hade gjort mig väldigt glad. Speciellt inför en fullsatt publik i Gävle. 

Sverige vann emellertid landskampen mot Spanien med stora siffror. 40–26 (24–10) skrevs slutsiffrorna i Volvo CE Arena. 

– Det kändes som att vi satt i förarsätet matchen igenom. De hade inte så mycket att komma med. Sett över 60 minuter var det en bra match av oss. 

Kände du igen någon av de unga spanjorskorna?

– Nej, faktiskt inte. Vi pratade lite om det i laget och vi kände knappt igen någon. Men man såg att de kom från Spanien. De var skickliga, snabba och spelade smart. Typiskt spanskt, menar Sembe. 

Sembe har representerat IK Sävehof sedan barnsben. Som många andra duktiga handbollsspelare har hon den gulsvarta plantskolan att delvis tacka för sin utveckling. 

Själv beskriver hon sig som en kontringsstark och teknisk kantspelare. 

– Eftersom jag inte har fysiken med mig så gäller det att hela tiden hitta andra knep. Jag är snabb och försöker med min spelintelligens utnyttja min fart. Lyckas jag med det kan jag ofta springa i från motståndarna. Det skulle jag säga är min främsta styrka som handbollsspelare, berättar Sembe som vid sidan av planen studerar på Göteborgs Universitet. 

– Jag har påbörjat en kandidat i arbetsvetenskap. Det funkar bra med handbollen och det är kul att lära känna lite nytt folk. 

Totalt står Sembe noterad för 18 U-landskamper. Bland annat var hon med sommaren 2019 då Sveriges U17-damer tog EM-silver. A-landslagsvana Nina Koppang och Tyra Axnér var också med då. Dessutom har hennes årskamrater Charité Mumbongo, Clara Petersson Bergsten och Thea Blomst gjort A-landslagsdebut. 

– Det är såklart jättekul att vi är så många 02:or som är med i landslaget. Det är häftigt att det är spelare i min årgång som man stöter på på en sån här samling. Vi har stött på varandra sedan vi var små. 

Utöver silvret i U17-EM 2019 tog 02/03-kullen under ledning av Patrik Svarvén även en fjärdeplats i U19-EM 2021 och en fjärdeplats i U20-VM 2022. Sammantaget var de ett av de mest framgångsrika svenska ungdomslandslagen på senare år. 

Finns det något bra svar varför ni födda 2002 och 2003 blev så framgångsrika?

– Oj, det är väldigt svårt att säga. Det kanske är en tillfällighet. 

Det var hård konkurrens på högersex-positionen från bland annat Clara Petersson Bergsten och Johanna Östblom. Vad gav det dig att behöva konkurrera med såpass bra spelare?

– Mycket. Jag drivs ofta av sånt. Konkurrens har jag inte sett som något jobbigt. 

Varför tror du att förbundskaptenerna fick upp ögonen för dig?

– Jag har ändå fått spela en del internationella Champions League-matcher med Sävehof. Sen har jag två hyfsade säsonger i ryggen där jag har fått visa upp mig. Så det är väl en faktor till att jag blev inringd. 

Avkast i matchen mellan Sverige och Spanien sker klockan 16.00. Mötet visas i SVT1 och på SVT Play.

DAMLANDSLAGETS DEBUTLANDSKAMPER

1. Johanna Bundsen: 2009 (mot Danmark)
2. Clara Lerby: 2021 (Island)
6. Carin Strömberg: 2013 (Tyskland)
7. Linn Blohm: 2011 (Norge)
8. Jamina Roberts: 2010 (Frankrike)
11. Tyra Axnér: 2022 (Turkiet)
17. Nina Dano: 2020 (Polen)
21. Evelina Eriksson: 2020 (Ungern)
22. Ida Sembe: 2024 (Spanien)
23. Emma Lindqvist: 2018 (Island)
24. Nathalie Hagman: 2009 (Slovenien)
29. Kristin Thorleifsdóttir: 2019 (Norge)
35. Sofia Hvenfelt: 2018 (Serbien)
36. Sofie Börjesson: 2024 (Färöarna)
38. Elin Hansson: 2018 (Ukraina)
42. Jenny Carlson: 2021 (Spanien)
44. Daniela de Jong: 2021 (Island)
49. Olivia Löfqvist: 2022 (Frankrike)
55. Clara Petersson Bergsten: 2022 (Turkiet)

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Daniel Vandor