Nyheter

Dam / 25 september 2018

Jamina Roberts: "Det känns som att EM är nära"

Efter en tung säsong i Ungern och en sommar där hon opererades och inte var i speldugligt skick när hon kom till nya klubben Randers är Jamina Roberts nu tillbaka på planen och laddad för veckans dubbelmöte med Island.

• • •

Räknar man rutin i antalet A-landskamper är Jamina Roberts den näst mest rutinerade spelaren i det svenska landslag som i dag åkt till Island för att slipa formen inför EM i vinter och dessutom möta hemmanationen två gånger om. Bara Bella Gulldén (191) har spelat fler A-landskamper än Roberts som står på 138 stycken i dag och skulle kunna passera 150-strecket innan årsskiftet som elfte svenska någonsin om Sverige går långt i Frankrike-EM.
I VM i Tyskland i december förra året gjorde hon sitt kanske bästa mästerskap hittills och bidrog starkt till att Sverige nådde semifinal för första gången någonsin. Och hon är optimistisk inför såväl veckans samling som kommande mästerskap.
– Det ska bli kul att samlas igen, det känns som att det var ett tag sedan sist. Vi har det bra tillsammans och hoppas kunna bygga vidare på det vi gjorde senast. Vi har i princip samma trupp, så vi borde kunna börja på en högre nivå, säger hon inför avresan.
Hur långt bort känns EM? 
– Det känns väldigt nära. När vi kommer hem från Island är vi inne i oktober och då är det ju bara en och en halv månad kvar till EM-samlingen. Och det här är ju enda samlingen vi har inför det, så det känns som att EM är nära, vilket är skoj.
Roberts bytte i somras ungerska Erd mot danska Randers och har fått ett rejält lyft trivselmässigt och har börjat hitta tillbaka till matchformen efter att ha opererat sitt knä i början av juli.
– Jag missade försäsongen, träningsmatcherna och första matchen i ligan, sedan blev det rakt in i hetluften igen. Knät har ömmat lite, men det har gått bra. Men eftersom jag inte hunnit vara med och träna så är det mycket som saknas. Jag har fortfarande en bit tillbaka, men det lossnar mer och mer.
Roberts fick en ny smäll mot samma knä i helgens match, men räknar med att kunna spela veckans matcher mot Island.
14 mål har det blivit på fem ligamatcher och hennes Randers – där också Martina Thörn och Julia Eriksson spelar – har vunnit tre och förlorat tre matcher i ligan. Dessutom var Roberts lysande och gjorde hela nio mål när Randers skickade ur danska mästaren och svensklaget Köpenhamn (med Johanna Bundsen, Jenny Alm, Linn Blohm, Hanna Blomstrand och skadade Marie Wall) ur danska cupen förra tisdagen och avancerade till Final 4.
– Oerhört skön seger efter att vi hade förlorat med 17 mål (18–35) i ligan knappt två veckor tidigare, säger Roberts.
– Det är bara att hoppas att formen håller i sig!
Matcherna mot Island spelas på torsdag 21.30 (svensk tid) och på lördag 18.00 (svensk tid) i Hafnarfjördur. Någon tv- eller webbsändning i Sverige finns i dagsläget inte.
DAMERNA SOM SPELAT FLEST A-LANDSKAMPER
Åsa Eriksson (Mogensen), 251
Tina Flognman, 223
Mia Hermansson-Högdahl, 216
Matilda Boson, 208
Bella Gulldén, 191
Kristina Jönsson, 182
Gunilla Olsson, 178
Linnea Torstenson, 175
Anna Ljungdahl Rapp, 158
Madeleine Olsson, 157
Madeleine Gustafsson (Grundström), 148
Johanna Wiberg, 145
Lina Olsson, 145
Johanna Ahlm, 141
Jamina Roberts, 138
Text: Daniel Vandor
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån