Nyheter

Dam / 11 oktober 2023

Johanna Wiberg: ”Ett lyxproblem för oss”

Landslagsårets första uppgift står för dörren. På torsdag kväll klockan 18.30 ställs de blågula damerna mot Färöarna i Uppsala. 

– Mitt drömscenario för torsdag är att vi orkar vara påkopplade hela matchen. Vi ska göra vårt jobb och ta vara på alla chanser, säger assisterande förbundskapten Johanna Wiberg inför EM-kvalpremiären. 

Efter sex månader av klubblagshandboll och sommarledighet är det svenska damlandslaget åter samlade. I veckan inleds kvalet till EM 2024 och Sverige har en hemmamatch och en bortamatch att se fram emot. På torsdag i Uppsala möter de Färöarna och på söndag väntar match mot Luxemburg på resande fot.

Den assisterande förbundskaptenen Johanna Wiberg är likt hela spelartruppen och landslagsstaben laddad inför ett nytt landslagsår.

– Vi träffades i måndags och har redan hunnit prata ganska mycket om hur det här landslagsåret ser ut, och hur vi vill att det ska se ut. Den här veckan har vi två kvalmatcher, men vi vet också att det finns ett hemmamästerskap runt hörnet i november-december. Förhoppningsvis har vi också ett OS-kval och ett OS att blicka fram emot nästa år. Jag och Tomas (Axnér) vill såklart ta saker framåt och utveckla spelet så mycket som möjligt, men vi har förståelse och respekt för att tjejerna kommer från en intensiv säsongsstart med både inhemskt seriespel och europeiskt cupspel, inleder Wiberg.

Vad kommer ni lägga fokus på under samlingen?

– Oss själva. Vi vet att vi ska möta Färöarna och Luxemburg. Vår videoanalytiker Mattias Flodman har klippt video på dem vilket vi absolut ska titta på och analysera. Men vi kommer inte att fokusera på motståndarna i vår träningsmiljö. Exempelvis kommer vi på vår träning ikväll (läs tisdag) inte att ha så mycket hjärnverksamhet. Utan det kommer bli mycket tempohandboll med mycket tryck. Sen ska vi under veckan försöka få in lite nya grejer i spelet.

Tidigare i september stod det klart att Johanna Wiberg förlänger sitt kontrakt som assisterande förbundskapten till sommaren 2026. ”Det är för roligt för att inte tacka ja.”, löd ett av hennes citat i pressmeddelandet.

Vad är det som är så roligt med ditt jobb?

– Att man får jobba med Sveriges bästa handbollsspelare. Det är en grupp tjejer och ett ledarteam som har tydliga mål och visioner. Jag tycker att vi tar steg framåt under varje samling, så därför känns detta för roligt för att jag ska tacka för mig och hoppa av.

Hur har din höst sett ut hittills?

– Jag har sett en hel del handboll här i svenska Handbollsligan. Till skillnad från Tomas har jag inte gjort någon resa utomlands, men eftersom jag kan se alla matcher i Europacupspelet och i de olika ligorna här hemma har jag hållit mig uppdaterad. Jag har tittat ganska brett och inte så specifikt på någon spelare.

Till denna samlingen har bland annat Irma Schjött tagits ut. Målvakten gjorde senast en A-landskamp 2018.

– Vi har sett hennes fina säsongsinledning i Ikast med massor av fina prestationer. Vi tycker att hon var värd en chans att få följa med på den här samlingen, förklarar Wiberg.

Hur vill du kommentera konkurrenssituationen i landslaget just nu?

– Att det är ett lyxproblem för mig och Tomas. När man väljer mellan spelare som knackar på dörren blir det så. Sen är vi tydliga och ärliga i kommunikationen med dem som ej blir uttagna. I ett landslag ska de bästa spela. Jämför man vår nuvarande trupp med den vi tog ut till vårt första mästerskap 2020 är nio spelare kvar. Så stommen har i stort sett varit densamma.

Hur ser ditt drömscenario ut för torsdagens landskamp mot Färöarna?

– Att vi orkar vara påkopplade hela matchen. Vi ska göra vårt jobb och ta vara på chanser. Spelmässigt hoppas jag se ett bra försvarsspel och att vi trycker i alla lägen.

Senast Sverige mötte Färöarna var 2 juni 2018. Då slutade det 32–13 till Blågult.

Avkast sker klockan 18.30 i IFU Arena i Uppsala.

Kommer ni att byta på klockan?

– Bra fråga. Vi har inte pratat igenom matchen så exakt än. Men vi kommer att vilja testa saker i spelet. Sen om det betyder andra spelare vågar jag inte säga exakt än, avslutar Wiberg.

SPELARE I DAGENS TRUPP SOM SPELADE EM 2020

Jamina Roberts
Linn Blohm
Mathilda Lundström
Nina Dano
Anna Lagerquist
Emma Lindqvist
Kristin Thorleifsdóttir
Elin Hansson
Nathalie Hagman

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån