Dam / 12 november 2022

Knapp förlust mot Norge

Sverige föll med små marginaler mot Norge på lördagskvällen. 27–25 (13–13) skrevs slutsiffrorna i norsk favör.

– De straffade oss bra på våra misstag, summerade Anna Lagerquist till TV6.

Sveriges första uppgift i huvudrundan var ingen lätt sådan. De regerande världs- och Europamästarna Norge väntade på andra sidan plan i Arena Stozice i Ljubljana.

Det var dock Sverige som inledde starkast. Vid ställning 7–8 tog Norge time-out, knappt 15 minuter in i matchen.

Sammantaget var det väldigt jämn och underhållande första halvlek, där Sveriges Jenny Carlson var särskilt produktiv i anfallsspelet.

– Vi får rörelse på dem och kommer i mer fart än vad vi gjort förut. Vi kan trycka på dem i andra fas, sade Kärra-produkten Carlson i paus.

En annan som imponerade var målvakten Jessica Ryde som hade totalt sju räddningar i första halvlek, som slutade 13–13.

I andra halvlek fortsatte lagen inledningsvis att följas åt i målprotokollet. Men efter minut 40 fick Norge exceptionellt bra träff i försvar- och målvaktsspelet.

– Vi fastnade lite framåt. Det kändes som att vi tappade tempo. Vi stångade för mycket och de straffade oss bra på våra misstag. De tryckte mycket i sitt omställningsspel, analyserade Anna Lagerquist efter matchen.

Vänstersexan Elin Hansson var inne på samma sak:

– Vi stod bra bakåt men vi lyckades inte hela vägen.

Norge vann matchen med 27–25. Resultatet innebär att Norge går upp på förstaplats i gruppen medan Sverige stannar kvar på fjärdeplats.

Sveriges bästa målskytt blev Jenny Carlson som gjorde totalt nio mål. I Norge var vänsternian Henny Reistad framgångsrik. Sju mål gjorde Reistad.

Än lever semifinalhoppet för de blågula. Vid segrar mot Kroatien och Ungern finns en chans att Sverige slutar tvåa tack vare inbördes målskillnad. Men då krävs det att andra resultat går Sveriges väg.

– Nu ligger inte allt i våra händer och det är segt. Vi kände att vi verkligen hade chansen idag och vi vill inte vara beroende av några andra, sade Linn Blohm efter slutsignal.

Nästa match spelas på måndag klockan 20.30 mot Ungern.

NORGE–SVERIGE 27–25 (13–13)

Norge: Henny Reistad 7, Vilde Ingstad 6, Nora Mørk 4, Stine Bredal Oftedal 4, Malin Aune, Kristine Breistøl, Maren Nyland Aardahl, Thale Rushfeldt Deila, Sunniva Næs Andersen, Stine Skogrand,
Sverige: Jenny Carlson 9, Linn Blohm 7, Nathalie Hagman 3, Jamina Roberts 3, Melissa Petrén 2, Elin Hansson,
Målutveckling: 5 min: 3–5, 10 min: 6–6, 15 min: 7–8, 20 min: 8–10, 25 min: 11–11, 30 min: 13–13, 35 min: 14–15, 40 min: 16–17, 45 min: 20–18, 50 min: 23–21, 55 min: 25–23, 60 min: 27–25.