Nyheter

Dam / 21 juni 2019

Lottat och klart inför damernas VM i Japan

Sverige ställs mot Ryssland, Japan, Kina, Argentina och Kongo-Kinshasa när gruppspelet i VM spelas i vinter.
– En helt okej lottning för vår del och målet är som vanligt att ta oss vidare, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

• • •

För drygt två veckor sedan blev de svenska damerna klara för VM i Japan efter att besegrat Slovakien klart i kvalet.
I dag ägde lottningen rum i Tokyo och det står klart att Sverige kommer att spela i grupp D i turneringen i Kumamoto som pågår från 30 november till 15 december.
Sverige var seedat i den andra potten och fick från ten toppseedade gruppen Ryssland som slutade tvåa i EM i Frankrike i vintras. Där vann Sverige över Ryssland och det blev även svensk seger två gånger om när lagen möttes i landskamper i mars. Från de tre lägsta seedningsgrupperna kom Kina, Argentina och Kongo-Kinshasa. Värdnationen Japan fick sedan välja vilken grupp de ska spela i och valde Sveriges.
– Det är alltid tuffa lag i ett VM och det är inget undantag här. Det går alltid att prata om dröm- och mardrömsgrupper och det finns många bra lag på båda halvorna. Jag tycker att vi har goda chanser att gå vidare och vara med och slåss i huvudrundan, men ska vi gå till semifinal som vi gjorde senast behöver vi ha några av världens bästa lag bakom oss. Nu har vi lottningen klar och kan fortsätta förbereda oss för VM, säger förbundskaptenen Henrik Signell.
De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till huvudrundan där grupperna A ovh B korsas och C och D gör detsamma. Från respektive huvudrunda går de två bästa lagen till semifinal, treorna till match om femteplatsen och fyrorna till match om sjundeplats, som ger en OS-kvalplats.

VM I JAPAN
Datum: 30 november–15 december 2019
Spelort: Kumamoto
Grupp A: Nederländerna, Norge, Slovenien, Angola, Kuba
Grupp B: Frankrike, Danmark, Serbien, Tyskland, Sydkorea, Brasilien, Australien
Grupp C: Rumänien, Ungern, Montenegro, Spanien, Senegal, Kazakstan
Grupp D: Ryssland, Sverige, Japan, Kina, Argentina, Kongo-Kinshasa
Text: Daniel Vandor
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån