Herr / 20 juni 2019

Sverige sprang ifrån Japan i Tokyo

Sverige vann den första av två landskamper borta mot Japan. Efter att ha kopplat greppet efter en kvart drog Sverige mer och mer och vann till slut med 30–25.

• • •

Kommentarer kommer inom kort
Ett ungt och spännande herrlandslag befinner sig just nu i Tokyo för dubbla landskamper mot Japan som laddar för OS på hemmaplan nästa år. Sverige mönstrade ett lag med bland annat fem debutanter i form av Oskar Sunnefeldt, Josip Cavar, Gzim Salihi, Christopher Hedberg och Lucas Pellas.
Lagen bytte mål med varandra inledningsvis men när Pellas, i sin första bollkontakt i landslagssammanhang, gjorde 8–7 på straff började Sverige dra ifrån. Några minuter senare stod det 11–7 till Sverige, och det skiljde även fyra mål i halvtid efter att Sverige haft hela nio olika målskyttar i den första halvleken.
Förutom Pellas gjorde även Sunnefeldt och Hedberg mål på sina första skott i landslaget, medan Salihis debutskott gick i både insidan av stolpen och undersidan av ribban utan att leta sig in i målet.
– Det var så klart superroligt och speciellt att få göra sin första landskamp och att dessutom göra det mot ett lag som Japan som spelar så oortodoxt och överraskande, säger Pellas som även gjorde sitt andra landslagsmål från sjumeterslinjen.
– Det var lite nervigt när jag skulle kliva in där, men det var kul att för förtroendet på straffarna. Det var väl inte med de största marginalerna de gick in, men huvudsaken är att det blev mål.
Totalt blev det fem mål från Pellas efter att han gjort tre spelmål i den andra halvleken.
– Man vill ju alltid vara hundraprocentig, men det är ändå okej. Nu får vi se till och ladda om till lördag.
Även om japanerna hade en oerhörd fart i offensiven hade de svårt att hänga med defensivt och drog på sig flera utvisningar i första halvleken. Felix Claar styrde det svenska spelet på ett förtjänstfullt sätt och samspelet med linjespelarna Oscar Bergendahl och Alexander Morsten funkade bra matchen igenom.
I den andra halvleken kom Josip Cavar in i det svenska målet i stället för Tobias Thulin och svarade för flera fina räddningar och assist.
Förbundskaptenen Kristján Andrésson:
– Efter förutsättningarna är jag nöjd med matchen. Vi var koncentrerade och hade en vilja att jobba hårt i båda riktningarna. Det finns många glädjeämnen i matchen. Jag tycker att mittsexorna gjorde det väldigt bra anfallsmässigt och Felix och Oskar Sunnefeldt var riktigt bra framåt.
Matchen slutade till sist 30–25 till Sverige. Andra matchen spelas på lördag klockan 06.00 svensk tid.
JAPAN–SVERIGE 25–30 (12–16)
Japan: Adam Yuki Baig 5, Asumi Kitazume 5, Naoki Sugioka 5, Yuto Agarie 3, Hiroki Motoki 2, Shinnosuke Tokuda 2, Yukihiro Shibayama, Hiroki Shida, Ryusei Okamoto.
Sverige: Lucas Pellas 5, Felix Claar, 5, Oskar Sunnefeldt 5, Oscar Bergendahl 4, Alexander Morsten 3, Alfred Ehn 2, Jonas Samuelsson 2, Jack Thurin, Viktor Östlund, Philip Henningsson, Christopher Hedberg.
Utvisningar, Japan: 3 x 2 min. Sverige: 0 x 2 min.
Domare: Tomokazu Ikebucghi & Kiyoshi Hizaki, Japan.
Publik: 1 125 (Tachiwaka Arena, Tokyo).