Nyheter

Dam / 19 februari 2019

Marie Wall mot dubbla comebacker

Marie Wall har ännu inte gjort comeback efter sin korsbandsskada – men ändå blivit uttagen i landslaget igen.
– Det känns svårt att ta på eftersom jag inte spelat någon match än, men det ska bli riktigt kul, säger Köpenhamns vänstersexa.

• • •

HELA TRUPPEN TILL LANDSKAMPERNA MOT RYSSLAND

Matchen mot Norge om femteplatsen i EM i Paris i mitten av december blev Loui Sands 105:e och sista i den svenska landslagströjan. I början av januari meddelade hon att hon avslutar spelarkarriären med omedelbar verkan för att inleda processen för könskorrigering.
När Sverige den 22 och 23 mars möter EM-tvåan Ryssland i Eskilstuna och Norrköping blir det därför ett nygammalt namn på vänstersexpositionen tillsammans med Olivia Mellegård.
Marie Wall, fostrad i Kungälv, men som slog igenom på allvar i H65 Höör där hon blev svensk mästarinna 2017, är tillbaka i landslaget igen. 26-åringen spelade VM i Danmark 2015, blev inkallad under EM 2016 när just Mellegård tvingades utgå och var också med i EM-kvalmatcherna mot Serbien i våras.
Inget konstigt således att hon i dag blev uttagen i landslaget – förutom att hon inte spelat en handbollsmatch sedan i april förra året.
Den 1 maj, när H65 Höör tränade inför SM-finalen mot Sävehof, skade hon sig och det konstaterades kort senare att korsbandet var sönder. Den 7 juni opererade hon sig och har hittills under sin första säsong i danska mästarklubben Köpenhamn fått titta på från sidan när laget spelat matcher.
Wall är såpass bra i knät att hon deltar fullt ut på handbollsträningarna och comebacken närmar sig.
– Det är skönt att vara igång igen och knät svarar bra. Klubben har en policy att inte friskförklara någon förrän tidigast nio månader efter operationen, så jag har ett par veckor kvar innan jag kan spela match igen, men förhoppningen är att jag ska hinna några matcher innan landslagssamlingen då att jag får in lite matchkänsla.
Blev du överraskad över landslagsuttagningen?
– Jag har haft en nära dialog med ”Sigge” (Henrik Signell) så jag har förstått att jag varit aktuell, men det känns så klart lite överraskande också. Jag är både glad och taggad och ser fram emot det här.
Förbundskaptenen Henrik Signell:
– Marie var med och slogs om landslagsplatserna när hon skadade sig i våras och jag är övertygad om att hon kan komma tillbaka till minst lika hög nivå igen. Vi kommer inte stressa och riskera någonting här, men vi tänker långsiktigt i våra förberedelser inför VM i vinter och förhoppningsvis OS nästa sommar och då vill vi gärna ge Marie en ärlig chans att vara med i förberedelserna. Hon är en fantastisk kontringsspelare och har en spänst som få matchar och jag vill använda oss av hennes spetskvaliteter.
Totalt har Wall spelat 19 A-landskamper för Sverige. 2010 var hon med och vann Sveriges första UVM-guld på damsidan tillsammans med bland andra Linn Blohm och Carin Strömberg som också återfinns i dagens A-landslag.
Text: Daniel Vandor
Foto: Sebastian Lamotte/Bildbyrån