Nyheter

Dam / 19 februari 2019

Fem nygamla namn i Signells första trupp för året

Regerande olympiska mästaren och vicevärldsmästaren Ryssland står för motståndet i damlandslagets första landskamper för året. Nu har Henrik Signell presenterat sin trupp till matcherna i Eskilstuna och Norrköping 22 respektive 23 mars.

• • •

VM i japanska Kumamoto 30 november–15 december är årets stora mål för de svenska handbollsdamerna. Får att nå dit behöver Sverige besegra Slovakien i ett dubbelmöte i månadsskiftet maj/juni och i förberedelserna till det möter Sverige toppnationen Ryssland två gånger om.
Den 22 mars spelar länderna mot varandra i Stiga Sports Arena i Eskilstuna (20.00) och dagen efter i Himmelstalundshallen i Norrköping (16.00).
Länderna möttes senast i huvudrundan i EM i Frankrike i december, en match där Sverige gick segrande ur striden med hela 39–30 efter att Nathalie Hagman tangerat EM-rekordet och slagit svensk målrekord landslagssammanhang med 17 fullträffar. Ryssland, som vann OS-guld i Rio de Janeiro 2016, nådde senare finalen i mästerskapet där det blev förlust mot värdnationen Frankrike medan Sverige slutade sexa.
– Ryssland har ruskigt bra handbollspelare och även om de ofta byter en del spelare mellan samlingarna kan de alltid ställa upp med ett landslag som kan slå de bästa i världen. Det blir en härlig utmaning för oss, säger förbundskaptenen Henrik Signell, som också får göra flera ändringar jämfört med den trupp som togs ut till EM.
Fem spelare är nya sedan mästerskapet i december: Marie Wall (Köpenhamn) som varit korsbandsskadad, linjespelaren Sofia Hvenfelt (H65 Höör), högersexan Emma Fernis (Sävehof), mittnian Emma Lindqvist (H65 Höör) och högernian Alexandra Bjärrenholt (Skuru).
– Både Marie och Emma har spelat mästerskap tidigare och visat att de håller på landslagsnivå. Sofia var med i flera EM-kvalmatcher medan både Emma och Alexandra har gjort det väldigt bra i SHE under en längre tid och även testat på landslagsspel under en var sin samling tidigare.
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL INTERVJUN MED MARIE WALL
Från EM-truppen saknas gravida Bella Gulldén, korsbandsskadade Daniela Gustin, Loui Sand som har avslutat karriären, lagkaptenen Sabina Jacobsen som behöver behandling för sitt knä samt niometersspelarna Jenny Alm och Elin Hallagård. Alm har aviserat att hon lägger av efter säsongen och Hallagård, som kallades in under mästerskapet, kommer att trappa ner sin elitsatsning.
– Det är duktiga och tongivande spelare som nu inte kommer att vara med och det skapar möjligheter för andra spelare att kliva fram att ta ansvar i landslaget liksom de gör i klubblagen. Vi arbetar långsiktigt, mot VM i Japan i vinter och förhoppningsvis ett OS där nästa år, och ser positivt på att vi får testa många spelare, säger Signell.
Landslaget samlas i Norrköping tisdagen den 19 mars. Biljetterna till matcherna mot Ryssland säljs på Handbollslandslaget.se/biljetter.
SVERIGES TRUPP TILL LANDSKAMPERNA MOT RYSSLAND
22 mars: Stiga Sports Arena, Eskilstuna (20.00)
23 mars: Himmelstalundshallen, Norrköping (16.00)
Målvakter:
Filippa Idéhn, Brest Bretagne, 105 A-landskamper/2 mål
Johanna Bundsen, Köpenhamn Håndbold, 83/1
Vänstersex:
Olivia Mellegård, IK Sävehof, 43/88
Marie Wall, Köpenhamn Håndbold, 19/18
Mittsex:
Linn Blohm, Köpenhamn Håndbold, 86/198
Anna Lagerquist, Nykøbing Falster HK, 41/63
Sofia Hvenfelt, H65 Höör, 8/9
Högersex:
Emma Fernis, IK Sävehof, 28/39
Mathilda Lundström, Skuru IK, 17/13
Vänsternio:
Jamina Roberts, Randers HK, 147/303
Mikaela Mässing, H65 Höör, 13/30
Mittnio:
Carin Strömberg, Viborg HK, 67/61
Emma Lindqvist, H65 Höör, 2/0
Högernio:
Nathalie Hagman, CSM Bukarest, 136/422
Hanna Blomstrand, Köpenhamn Håndbold, 46/84
Alexandra Bjärrenholt, Skuru IK, 4/8
Text: Daniel Vandor
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån