Nyheter

Dam / 17 mars 2021

Melissa Petrén: ”Man har saknat det här”

Efter tre månader av klubblagshandboll är det svenska landslaget samlat igen. Under måndagen landade man i Valencia och i helgen väntar två avgörande matcher i OS-kvalet. 
– Man har saknat det här. Det ska bli en jättekul vecka, säger mittnian Melissa Petrén.

Spanien och Argentina väntar i helgens OS-kval som spelas i spanska Lliria, beläget strax utanför Valencia på solkusten. För Blågult gäller det bli en av de två bästa lagen i gruppen för att kvittera ut biljetten till sommarens olympiska spel i Tokyo.

Melissa Petrén, till vardags i danska Horsens, ser fram emot de kommande dagarna med landslaget.

– Man har saknat det här. Det ska bli en jättekul vecka.

Hur vill du beskriva första dygnet i Spanien?

– Jo, det har varit lugnt. Vi kom fram igår (läs måndag) och körde ett litet lätt gympass. Sen var alla rätt tidiga i säng efter resan. Det är skönt att vara igång.

I danska ligan slutade Horsens på en tolfteplats vilket innebär negativt kvalspel. Petrén noterades för 92 mål i grundserien vilket räckte till en imponerande fjärdeplats i skytteligan.

– Jag har gjort rätt många mål. Men den här säsongen har varit lite upp och ner tycker jag. Det har varit lite småskador.

Till nästa säsong spelar Petrén i topplaget Köpenhamn Håndbold.

– Jag är nöjd med mina två år i Horsens men det är dags att ta nästa kliv.

Vad är det du har utvecklat i Horsens?

– Att ta ansvar och alltid kliva på. Det har behövts av mig i Horsens. Sen har jag mött bättre lag i danska ligan och tuffare målvakter. Det är små detaljer som har blivit bättre.

Under EM lade Bella Gulldén landslagsskorna på hyllan. Därmed lämnas ansvar över Petrén, Carin Strömberg och Jenny Carlson som är uttagna som mittnior i OS-kvaltruppen.

– Självklart kommer vi sakna Bella. Men vi ska inte ändra på dem vi är. Vi ska använda våra kompetenser och bidra med det vi kan. Nu är det vi som får ta mer ansvar i spelfördelningen. Jag tror att det inte ska vara några problem.

Du och Jenny spelade tillsammans i Lugi. Hur kul är det att återförenas igen i Blågult?

– Jätteroligt såklart. Vi är goda vänner utanför plan också och umgicks mycket under vår tid i Lugi. Hon har gjort en väldigt fin säsong i Holstebro så hon förtjänar det här.

Vilka är hennes spetsegenskaper?

– Hon har en bra blick för spelet och bra samarbete med mittsex. Det är hennes främsta styrkor. Hon är mer av en renodlad playmaker.

Ni är totalt fem spelare i truppen med Lugi HF som tidigare klubbadress. Vad är det som gör Lugi till en så bra plantskola?

– Bra fråga. Jag tror alla vi var i Lugi under rätt tid i våra karriärer. Det är en bra och fin klubb som är duktiga på utveckla unga spelare. Det är kul med så många lundensare här.

På fredag kväll inleds OS-kvalet mot Spanien. Precis som alla elitidrottare värdesätter Petrén en OS-biljett oerhört högt.

– Det skulle betyda jättemycket. Det är bara vart fjärde år. Det skulle vara stort att uppleva ett OS.

Vad blir viktigast fram till matcherna i helgen?

– Att fräscha upp minnet och hitta varandra igen. Vi har några nya som inte var med på mästerskapet sist. Det gäller att komma in i det och skapa en bra känsla inför fredagen. Hålla fokus och tänka på det som är här nu.

Tidigare Lugi-spelare i OS-kvaltruppen

Melissa Petrén (2015-2019)
Jessica Ryde (-2013)
Anna Lagerquist  (-2017)
Jenny Carlson (2014-2018)
Hanna Blomstrand (2012-2017)

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån