Dam / 13 december 2020

Missräkning mot Montenegro

Det var inte mycket som stämde för Sverige mot Montenegro under söndagskvällen. En väldigt svag start på matchen satte svenskorna i en lång uppförsbacke.
– De fick matchen dit de ville. De drog ner på tempot och tvingade oss att stå lång tid i försvar, summerade assisterande förbundskapten Johanna Wiberg efter förlust 25–31.

Historiskt har Montenegro inte passat Sverige särskilt väl. På elva möten hade Sverige endast vunnit två. Färskast i minnet låg de två mästerskapsförlusterna i EM 2018 och VM 2019.

När det var det dags för ländernas tolfte möte fortsatte Sveriges tunga trend. Montenegro drog på nytt det längsta strået.

Den svenska starten var inget vidare. Trots stor revanschlusta från fredagens förlust mot Danmark var Sverige inte på hugget. Redan i den 9:e minuten valde Tomas Axnér att ta sin första time-out, då i underläge 2–6.

Underläget växte sedan ytterligare då anfallsspelet vägrade stämma fullt ut. Samtidigt hittade Montenegro fram till betydligt fler rena lägen på sex meter. Efter de första 15 minuterna var Montenegros ledning 10–4.

– Vi kommer till ganska bra lägen men har inte med oss marginalerna i avsluten. Men framför allt måste vi få stopp på dem bakåt, analyserade en besviken Linn Blohm i halvtid.

Paussiffrorna blev 16–10 till Montenegro. Bästa blågula målskyttar efter första halvlek var Linn Blohm och Kristin Thorleifsdòttir med tre mål vardera.

Spelmässigt bjöd Sverige på massor av misstag och tekniska fel. En synd mot kontringsstarka Montenegro vars kantraketer Jovanka Radicevic och Majda Mehmedovic var på ordentligt spelhumör. Precis som i Japan-VM förra året straffade de Sverige hänsynslöst. Tillsammans gjorde duon 13 mål.

I andra halvlek lyckades inte Sverige minska gapet i målprotokollet. I stället utökade Montenegro sin ledning genom ett disciplinerat försvar- och anfallsspel. I den 42:a minuten lämnade förbundskapten Axnér in sitt andra time-out kort med en lång uppförsbacke.

– Det var en del slarv som gjorde att vi kom dåligt in i matchen. Bakåt hade vi de största problemen hittills under turneringen. De gjorde lätta mål som är tunga för oss att hämta upp, sade Jamina Roberts.

Sverige skulle dock repa sig en aning. Framför allt genom Jamina Roberts och Linn Blohm som var två svenska ljusglimtar i andra halvlek. Med fem minuter kvar hade Sverige fyra bollar upp till Montenegro.

Men närmare än så kom inte Blågult. I stället fick svenskorna inkassera sin tredje förlust i EM. Slutresultatet skrevs 31–25 (16–10) till Montenegro som knappt föll ur ramen denna söndagskväll.

– Det finns många saker att jobba på. Just nu är jag tom, trött och besviken, konstaterade assisterande förbundskapten Johanna Wiberg efter slutsignal.

Nästa match spelas på tisdag mot Frankrike. Det är även den avslutande matchen i mästerskapet för svensk del. Avkast i Herning är 18.15.

MONTENEGRO–SVERIGE 31–25 (16–10)
Montenegro: Jovanka Radicevic 11, Durdina Jaukovic 6, Ema Ramusovic 4, Jelena Despotovic 3, Majda Mehmedovic 2, Nikolina Vukcevic, Bobana Klikovac, Dijana Mugosa, Katerina Dzaferovic, Itana Grbic.
Sverige: Linn Blohm 8, Kristin Thorleifsdottir 5, Nathalie Hagman 3, Jamina Roberts 3, Bella Gulldén 2, Emma Rask 2, Mathilda Lundström, Anna Lagerquist.
Målutveckling: 5 min: 4–2, 10 min: 6–4, 15 min: 10–4, 20 min: 12–6, 25 min: 13–9, 30 min: 16–10, 35 min: 18–12, 40 min: 22–15, 45 min: 23–17, 50 min: 26–21, 55 min: 27–23, 60 min: 31–25.
Utvisningar, Montenegro: 3 x 2 min. Sverige: 3 x 2 min.
Domare: Malgorzata Lidacka & Urszula Lesiak, Polen.
Publik: 0 (Jyske Bank Boxen, Herning).