Nyheter

Dam / 13 december 2020

”Vill få en vinnarkultur”

Trots att Sverige inte längre har chans på medaljer är motivationen skyhög inför mötet med Montenegro. Detta efter tre segerlösa matcher i rad.
– Vi vill såklart få in en vinnarkultur i laget, berättar vänstersexan Emma Rask.

Sverige fick en drömstart på EM med premiärseger mot Tjeckien förra veckan. Men sedan dess har resultaten inte gått blågul väg. Trots fina prestationer mot Spanien, Ryssland och Danmark väntar Sverige fortfarande på sin andra vinst i mästerskapet.

– Det har varit små marginaler i matcherna. Men jag tycker vi har spelat bättre och bättre för varje match. Mot Dammark sist föll vi efter utvisning i slutminuterna. Det är otroligt surt när vi är så nära segern, berättar H65 Höörs Emma Rask.

Vilken är din analys av matchen mot Danmark?

– Jag tycker vi gör en bra match och får dem dit vi vill. Vi stressade dem i deras anfallsspel och de blev stundtals paralyserade. Men det är supertråkigt att vi inte lyckades knipa segern i slutet, säger Rask under en pressträff på lördagen.

Hur mår laget efter att medaljchansen är borta?

– Jo, helt okej. Men det blev nog inte många timmars sömn i natt. Men det är bara att släppa och fokusera på matchen mot Montenegro.

I matchen mot Montenegro kommer Emma Rask ställas mot Jovanka Radicevic. En av EM:s allra bästa högersexor och en meriterad målskytt. Men kvalificerade motståndare är inget nytt för Rask som gör sitt första mästerskap.

– Jag möter bättre kantspelare än vad jag är van vid i nästan varje match. Nu blir det en till i Radicevic.

Hur ska du stoppa henne?

– Vi får lägga upp en taktisk plan som jag följer till 100%. Jag tror absolut vi kan få stopp på henne.

Hur viktigt är det för lagmoralen att vinna på söndag?

– Vi vill såklart få in en vinnarkultur i laget. Det är superviktigt för att känna att vi har något att bygga på i framtiden.

Hur har du upplevt dagarna i ditt första mästerskap?

– Jag har haft fantastiskt kul. Vi är ett jättehärligt gäng. För egen del är jag glad att lyckas prestera utifrån de förväntningar jag har på mig själv. Det finns alltid saker att rätta till men det har varit stabilt genom alla matcher, fortsätter Rask som har noterats för tio mål under EM.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån