Nyheter

Dam / 3 mars 2022

Monti Danielsson redo för landslagscomebacken

Efter 4,5 år är Clara Monti Danielsson tillbaka i det svenska landslaget. Mittsexan är minst sagt upprymd inför veckans två EM-kvalmatcher mot Serbien.

– Det här är något jag har längtat efter. Det är alltid en ära att ha de blågula färgerna på sig, berättar Monti Danielsson. 

De svenska damerna är på plats i Serbien för att fortsätta kvalet till EM 2022. I en rutinerad trupp, med bland andra trotjänare som Jamina Roberts och Nathalie Hagman, sticker ett namn ut.

Clara Monti Danielsson står noterad för sex A-landskamper och är nu uttagen för första gången sedan hösten 2017.

– Det är såklart jätteroligt. Det här är något jag har längtat efter. Det är alltid en ära att ha de blågula färgerna på sig. Sen är det kul att träffa alla tjejer. Jag känner ju några sedan innan, berättar mittsexan under tisdagens pressträff.

Blev du överraskad när förbundskaptenen Tomas Axnér ringde dig?

– Ja, det blev jag. Som sagt var det en tid sedan jag var med. Men jag och Tomas har haft en dialog ett tag. Jag visste att han hade koll på mig. Men man vet aldrig.

Monti Danielsson är född och uppvuxen i Lund. Tack vare sin familj blev Lugi HF det naturliga klubbvalet. Hennes morbror var vinröd sedan länge.

– När min storebror sedan började i Lugi ville jag det också, minns Clara tillbaka.

Noterbart är att Monti Danielsson är en av sex spelare i den svenska EM-kvaltruppen med rötter i just Lugi. Dessutom var förbundskapten Tomas Axnér verksam i klubben i över tio år och assisterande förbundskapten Johanna Wiberg var med i damlagets tränarstab mellan 2012 och 2014.

– De har en bra träningsmiljö där. Sen är inte alla fostrade i klubben som jag. Många i landslaget har också bakgrund i Sävehof och Skuru, påpekar Monti Danielsson.

Monti Danielsson lämnade Lugi 2015 för utlandsäventyr. Efter stopp i Randers, Esbjerg och Dortmund är hon nu i franska Chambray Touraine.

– Jag trivs väldigt bra. Det är en mindre klubb som vill klättra i tabellen och bli ett topplag. Det är intressant att vara med i det projektet. Själva staden ligger två timmar med tåg från Paris, i mitten av Frankrike. Det är en trevlig region med mycket slott och vinodlingar.

Förbundskapten Axner har i pressen berömt dina defensiva egenskaper. Är det bakåt du gör mest nytta på handbollsplan?

Jag skulle säga att där ligger min spetskompetens. Det är det folk brukar säga är min styrka. Jag känner mig tryggast bakåt. 

Vilka är dina intryck av det svenska landslaget på senare år?

Jag tycker Axnér och Wiberg har fått in en snabbare handboll. Det är något jag själv tycker är kul. Speciellt med det aggressiva försvarsspelet. 

En av Serbiens mest rutinerade spelare är vänsternian Jovana Stojilkovic. Till vardags spelar hon i Chambray Touraine med Monti Danielsson.

– Det är alltid trevligt att träffa ett ansikte man känner igen. Men på plan måste vi ha koll på henne. Jag vet att de vill att hon ska fortsätta i landslaget så länge hon orkar. Hon är otroligt viktig för dem. Tillsammans med Kristina Liscevic är hon den som visar vägen för de yngre.

Vilka är dina målsättningar med landslagsveckan?

– Att leverera som Johanna och Tomas förväntar sig att jag ska göra. Jag hoppas att de blir nöjda och vill fortsätta ha kvar mig i landslaget. Jag är här för att bidra och göra så bra jag kan. Sen ska jag njuta så mycket som möjligt. Jag är superglad över att vara här.

SPELARE I EM-TRUPPEN MED LUGIBAKGRUND

Clara Monti Danielsson
Nathalie Hagman
Anna Lagerquist
Jessica Ryde
Melissa Petrén
Jenny Carlson

Text: Olof Thyrelius Ericson / Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån