Nyheter

Dam / 26 november 2021

Nina Dano redan framme vid tredje mästerskapet

Högernian Nina Danos landslagskarriär har gått i rekordfart. Drygt ett år efter A-landslagsdebuten gör hon sig redo för sitt tredje mästerskap. 

– När man kollar tillbaka känns det som det var igår jag var på Bosön och gjorde min första samling, säger Dano inför kvällens landskamp mot Montenegro. 

Våren 2020 samlades Nina Dano för första gången med A-landslaget. Som vänsterhänt niometersspelare blev hon uttagen av den då nyblivna förbundskaptenen Tomas Axnér till träningsdagar på Bosön utanför Stockholm.

Senare samma år gjorde hon A-landslagsdebut mot Polen och i november blev hon uttagen till EM i Danmark. Ett år senare, och 15 A-landskamper samt ett OS-äventyr rikare, gör hon sig redo för sitt tredje mästerskap.

– Det har verkligen gått fort. När man kollar tillbaka känns det som det var igår jag var på Bosön och gjorde min första samling, säger en glad Nina Dano på pressträffen i Skövde.

Vad är annorlunda nu jämfört med ett år sedan?

– Jag har växt in i det här klimatet och spelet. Jag känner mig inte ny på det sättet.

Med sina 21 år är hon dock yngst i Sveriges VM-trupp som i helgen spelar två träningslandskamper mot Montenegro.

Är du lika nervös som i fjol?

– Nej, inte än. Jag har en bra känsla i kroppen. Men nervositeten kommer nog komma när det närmar sig VM-premiär nästa vecka.

I somras lämnade Dano Sverige och IK Sävehof för utlandsspel i danska Horsens. Hittills ligger de på en åttondeplats i danska ligan och Dano själv har gjort 46 mål på 13 matcher.

– Jag är nöjd med min första tid i Danmark. Det har varit lite kaotiskt i klubblaget med tränarbyte och många nya spelare. Men vi vill vara ett topp åtta-lag vilket vi är just nu och ska vara efter säsongens slut.

Du är den enda vänsterhänta niometersspelaren i Sveriges trupp. Vad säger du om din roll?

– Jag hoppas att jag kan utnyttja det faktumet och få mer och mer speltid. Jag vill göra något bra av det. Det blir ett annat spel med en vänsterhänt spelare på högernio. Det kan både vara positivt och negativt.

Det första dygnet i Skövde beskriver Dano som viktiga förberedelser:

– Det är som det brukar vara. Lite värderingsmöten där vi pratar om vad vi vill i det här mästerskapet. Det är viktigt att alla är på samma bana och ser fram emot samma mål.

Hur är det att vara tillbaka i Sverige?

– Fantastiskt kul. Det är kul att träffa alla igen och hänga med gänget. Vädret är ganska likt det i Danmark men det är alltid något att komma tillbaka hem.

Vad förväntar du dig från dig själv och dina lagkamrater i matcherna mot Montenegro?

– Vinst och att vi kan vara nöjda med en bra prestation. Spelet ska ta oss framåt.

Avkast i Trollhättan sker klockan 18.30 ikväll. Matchen visas på SVT Play.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån