Dam / 26 november 2021

Sverige utklassade Montenegro

Det var klasskillnad på Sverige och Montenegro i veckans första landskamp. Med en fullsatt hall i ryggen spelade Sverige ut hela sitt register och vann med 38–24 (19–12). Därmed brytar man en sex matcher lång förlustsvit mot Montenegro.

– Det är kul när det går bra och det gjorde det idag, kommenterade sexmålsskytten Jamina Roberts till SVT Play.

VM i Spanien stundar. Med bara en vecka kvar till Sveriges VM-premiär mot Uzbekistan genomför man två träningslandskamper mot Montenegro, ett motstånd Sveriges damer har haft svårt för genom åren.

Den första av veckans två matcher spelades under fredagskvällen inför fullsatta läktare i Arena Älvhögsborg i Trollhättan.

Matchen inledde med ett hisnande tempo. Fyra mål noterades i protokollet efter bara drygt två minuter. Såväl Montenegro som Sverige fick anfallsspelet att lossna. I hemmalaget var det framför allt Jamina Roberts och Elin Hansson som fick utdelning framåt.

Sakta men säkert kopplade dock Sverige ett stenhårt grepp om tempot. Montenegro inledde kvällen piggt men fick allt mer problem med ett ihärdigt, blågult försvar. I kassen var också Johanna Bundsen säkerheten själv. Även Martina Thörn och Jessica Ryde fick senare speltid mellan stolparna och imponerade med sitt lugn.

– Vi har en fin bredd på målvaktssidan just nu, sade förbundskapten Tomas Axnér.

Högernian Nina Dano svarade för första halvlekens delikatess när hon fintade bort, stegade förbi och satte dit 15–11 för Sverige i den 22:a minuten. Även kontringsspelet satt som en smäck för de blågula kantspelarna.

– Vi har ett gött flow. Det är bra tycker jag, kommenterade en märkbart glad Dano i paus till SVT Play.

Kort därefter i den 23:e minuten debuterade Ida Gullberg i A-landslaget. Högersexan är fostrad i H65 Höör där hon spelar än idag. I andra halvlek krönte Gullberg sin debut med tre mål.

– Jag tycker Ida gör det bra som kom hit igår och är först upp i kontringarna idag, berömde Jamina Roberts.

I paus ledde ett kontringsstarkt Sverige med 19–12.

– Vi är nöjda med vårt kontringsspel, konstaterade assisterande förbundskapten Johanna Wiberg inför andra halvlek.

Jamina Roberts var som vanligt på hugget och blev Sveriges bästa målskytt i Trollhättan.

– Det är kul när det går bra och det gjorde det idag, sade sexmålsskytten Roberts som fortsatte:

– Vi är en grupp som trivs väldigt bra och jag tror det syntes på planen idag. Vi var väldigt bra anfallsmässigt.

Med exakt samma siffror i andra halvlek vann Sverige matchen totalt med 38–24. Tomas Axnér var föga förvånande nöjd med spelet efter 14-målssegern och tolv svenska målskyttar i slutprotokollet.

– Vi fick betalt för vårt försvar- och kontringsspel. Det var kul också att se Nina Dano idag. Hon ger oss en dimension till i spelet.

– Det som var mindre bra idag var spelet med deras mittsexa. Vi gick på några dumma grejer men jag är nöjd på det stora hela, analyserade Axnér.

Nästa match spelas på söndag i Arena Skövde. Klockan 16.00 inleds VM-genrepet, då också mot Montenegro.

SVERIGE–MONTENEGRO 38–24 (19–12)
Sverige: Jamina Roberts 6, Nina Dano 5, Linn Blohm 4, Elin Hansson 4, Melissa Petrén 4, Ida Gullberg 3, Carin Strömberg 3, Melissa Petrén 3, Jenny Carlsson 3, Nathalie Hagman 2, Emma Lindqvist 2, Anna Lagerquist.
Montenegro: Jovanka Radicevic 5, Tatjana Brnovic 5, Ema Ramusovic 4, Matea Pletikosic 4, Itana Grbic 3, Ivona Pavicevic, Dijana Mugosa, Nikolina Vukcevic.
Målutveckling: 5 min: 4–2, 10 min: 6–4, 15 min: 11–8, 20 min: 14–10, 25 min: 17–12, 30 min: 19–12, 35 min: 22–14, 40 min: 25–16, 45 min: 28–16, 50 min: 30–20, 55 min: 33–22, 60 min: 38–24.