Nyheter

Dam / 18 november 2022

Nina Koppang: ”Vill avsluta på ett bra sätt”

Under fredagen spelar Sverige sin sjunde och sista match i EM. Klockan 15.00 är det avkast i matchen om femteplats mellan Sverige och Nederländerna.

– Vi vill avsluta mästerskapet på ett så bra sätt som möjligt. Vi ska göra allt vad vi kan för att vinna, säger Nina Koppang. 

Besvikelsen i det svenska laget var stor i onsdags. I samma stund som Slovenien förlorade mot Ungern rök Sveriges medaljchanser. Matchen mot Kroatien blev betydelselös.

– Det var såklart jättetråkigt när Slovenien förlorade mot Ungern. Alla i laget ville gå så långt som möjligt. Det var riktigt surt när vi fick det beskedet inför vår match mot Kroatien. Men det var bara för oss att ladda om och göra det bästa av den kvällen, berättar Nina Koppang som själv gjorde två mål i mötet med Kroatien.

– Det var jättekul att få lite speltid, fortsätter högernian tillika 20-åringen.

Varför lyckades ni inte ta er vidare till semifinal?

– Det är svårt att säga. Vi har ju bra matcher, som mot Norge då vi förlorade med två bollar. Mot Danmark kom vi inte riktigt rätt in i matchen. Vi gjorde en stark upphämtning men det räckte inte till. Det är små marginaler, svarar Koppang som gör mästerskapsdebut i EM.

Hur lärorikt är det för dig att spela ett seniormästerskap?

– Jättemycket. Allt från träningar till matchförberedelserna. Jag lär mig mycket av dem som man spelar med och spelar mot. Det är en extremt stor erfarenhet. Jag tackar och tar emot för den här chansen.

Koppangs nuvarande klubbadress är IK Sävehof, där hon har ligalandslagets förbundskapten Jesper Östlund som huvudtränare. Likheterna mellan landslaget och Partilleklubben är stora berättar Koppang.

– Själva filosofin och tankesättet är väldigt likt. Jesper är ju tränare för ligalandslaget och får mycket inspiration från Tomas (Axnér) och A-landslaget. Jespers sätt att leda vårt lag liknar det man får uppleva här. Det är väldigt skönt att det inte är så stora kontraster. Det gäller allt från hur man tänker i försvar till anfallsspelet, som gärna ska vara fartfyllt och varierat.

Moderklubb är Vadstena HF, vilket gör henne till den svenska EM-truppens enda östgöte. Sedan Sveriges avancemang till huvudrundan har Koppang haft stöd på läktaren.

– Jag har mina föräldrar här på plats här i Ljubljana. Det är jättekul att de tar sig tiden att åka ner och kolla. Det är skönt att ha dem på plats.

Vad är det häftigaste med att spela EM?

– Känslan att få representera sitt land och sjunga nationalsången. Man blir stolt. Det är svårt att säga en specifik grej. Det är hela upplevelsen som gör EM så häftigt.

Hur går tankarna inför matchen mot Nederländerna?

– Vi har inte hunnit prata så mycket om den matchen så mycket. Men vi vill avsluta mästerskapet på ett så bra sätt som möjligt. Vi ska göra allt vad vi kan för att vinna. Sen får vi se hur långt det räcker.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån