Nyheter

Dam / 1 oktober 2017

Ny svensk storseger i EM-kvalet

Sverige hade inga problem att vinna mot Färöarna i EM-kvalet. 33–15 (19–10) är siffror som talar sitt tydliga språk. Kattens lek med råttan. Sverige var flera klasser bättre och vann välförtjänt på söndagskvällen.

– Skönt att inleda EM-kvalet med två segrar, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

• • •

Damlandslaget inledde EM-kvalet på bästa möjliga sätt när man vann komfortabelt mot Makedonien förra torsdagen. Efter segern tog man planet västerut för match mot Färöarna. Sverige var precis som mot Makedonien storfavoriter till segern.
Färöarna startade matchen överraskande bra och höll jämna spår med svenskorna i inledningen. Hemmalaget orkade dock inte med när Sverige växlade upp. Det var det svenska försvaret som paralyserade Färöarnas offensiv vilket tillät bortalaget att rinna iväg i målprotokollet.
Svenskorna dominerade fullständigt, i synnerhet i offensiven. Sverige hade haft en större ledning i paus om det inte vore för den Färöiska målvakten Viviann Petersen som spelade bra trots 19 baklängesmål då den första halvleken slutade rättvist 19–10 till Sverige.
Lagen spelade ut den andra halvleken i väntan på slutsignalen. Sverige bytte och blandade friskt mellan spelarna. Trots stor omsättning i laget stängde ändå Sverige igen bakåt. Tempot i matchen var betydligt långsammare i den andra halvleken. Det blev en helt annan matchbild jämfört med den första halvleken.
Sverige bättrade på sin målskillnad i slutet av matchen. Färöarna hade det extremt svårt framåt, och faktum var att man bara gjorde ynka fem mål i den andra halvleken.
Matchen slutade 33–15 till Sverige. Det innebär att Sverige nu har tagit fyra poäng av fyra möjliga och har en målskillnad på +30.
– Vi var för passiva i början, inte tillräckligt skarpa i en-mot-en-situationerna. De gjorde fem mål första sju minuterna, men sedan gjorde de bara tio under de sista 53 minuterna, säger förbundskaptenen Henrik Signell, som är obesegrad med Sverige under 2017 efter sju segrar på lika många matcher.
– Jag är nöjd med den vecka som vi har haft och tycker att jag fått de svar vi önskat, även om motståndet inte varit det bästa. Vi har kunnat gå runt på många spelare och kunnat testa både 5–1 och 4–2 i försvaret, säger han.
Bella Gulldén blev bästa svenska målskytt med sex fullträffar. Hanna Blomstrand och Emma Fernis gjorde fem vardera.
– Vi satte upp en del småmål inför matchen som jag tycker att vi lyckades med. De spelar annorlunda och är irrationella, det kan hända vad som helst. Vi hade lite för låg intensitet i början och hjälpte inte varandra tillräckligt, men jag tycker att vi löste det bra till slut och vi släppte bara in fem bollar i andra halvleken, säger Blomstrand.
Nu skiftar damlandslaget fokus inför VM i Tyskland som går av stapeln i december. Nästa match i EM-kvalet spelas i mars nästa år. Då väntar bortamatch mot Serbien.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Bilden: Hanna Blomstrand blev femmålsskytt m0t Färöarna. Foto: Bildbyrån.

FÄRÖARNA–SVERIGE 15–33 (10–19)
Färöarna: Anna Armgardsdottir Brimnes 4, Kristinanna Henneberg Joensen 3, Daniella Joensen 2, Agnas Olsen, Siw Matras Larsen, Bjarta Osberg Johansen, Turid Arge Samuelsen, Pernille Brandenburg, Tora Eliasen.
Sverige: Bella Gulldén 6, Hanna Blomstrand 5, Emma Fernis 5, Daniela Gustin 4, Olivia Mellegård 4, Ulrika Toft Hansen 4, Jamina Roberts 2, Clara Moni Danielsson, Carin Strömberg, Nathalie Hagman.
Utvisningar, Färöarna: 2 x 2 min. Sverige: 2 x 2 min.
Domare: Ioanna Christidi & Ioanna Papamattheou, Grekland.
Serbien–Makedonien
Ställning: Sverige 4, Serbien 4, Makedonien 0, Färöarna 0.
VECKANS MATCHER I ÖVRIGA GRUPPER
Grupp 1:
27/9: Kroatien–Schweiz 32–28
27/9: Norge–Ukraina 35–22
1/10: Schweiz–Norge 12–29
1/10: Ukraina–Kroatien 26–22
Ställning: Norge 4, Ukraina 2, Kroatien 2, Schweiz 0.
Grupp 2:
27/9: Polen–Italien 40–13
28/9: Montenegro–Slovakien 24–23
1/10: Slovakien–Polen 20–29
1/10: Italien–Montenegro 16–23
Ställning: Polen 4, Montenegro 4, Slovakien 0, Italien 0.
Grupp 4:
27/9: Rumänien–Österrike 36–25
28/9: Ryssland–Portugal 32–25
30/9: Österrike–Ryssland 27–25
1/10: Portugal–Rumänien 16–32
Ställning: Rumänien 4, Ryssland 2, Österrike 2, Portugal 0.
Grupp 5:
27/9: Danmark–Slovenien 28–22
27/9: Tjeckien–Island 30–23
1/10: Island–Danmark 14–29
1/10: Tjeckien–Slovenien 28–28
Ställning: Danmark 4, Tjeckien 3, Slovenien 1, Island 0.
Grupp 6:
27/9: Spanien–Turkiet 35–16
27/9: Tyskland–Litauen 26–26
1/10: Turkiet–Tyskland 16–30
1/10: Litauen–Spanien 17–24
Ställning: Spanien 4, Tyskland 3, Litauen 1, Turkiet 0.
Grupp 7:
27/9: Nederländerna–Vitryssland 33–21
27/9: Ungern–Kosovo 37–12
1/10: Vitryssland–Ungern 18–25
1/10: Kosovo–Nederländerna 12–40
Ställning: Nederländerna 4, Ungern 4, Vitryssland 0, Kosovo 0.
EM 2018
Datum: 29 november–16 december 2018.
Värdland: Frankrike.
Värdstäder: Nantes, Nancy, Montbeliard, Brest och Paris.
Kvalificering: Värdnationen Frankrike är direktkvalificerat, övriga 15 platser utses genom kvalet. De två bästa lagen i de sju fyrlagsgrupperna, plus den bästa trean, får spela EM.
Speldatum: 1) 27–28 september, 2) 30 ­september–1 oktober, 3) 21–22 mars, 4) 24–25 mars,
5) 30–31 maj, 6) 2–3 juni.