Nyheter

Dam / 29 juli 2021

Oavgjort i rysare mot Frankrike

De svenska damerna är alltjämt obesegrade och gruppetta i grupp B. Men mot Frankrike under torsdagskvällen i Tokyo var sviten nära att brytas. Tack vare Jessica Rydes straffräddning på stopptid kunde Sverige ta poäng och spela 28–28 mot Frankrike.

– Med straffräddningen känns det mer som en vinst än en förlust, sade lagkapten Carin Strömberg till Kanal 5.

Det var inte mycket som skiljde Sverige och Frankrike åt under torsdagskvällen i Tokyo (14.30 svensk tid). I en av OS-handbollens mest jämna och sevärda matcher såhär långt svängde fram och tillbaka med högt tempo och heta känslor.
Revanschsugna Frankrike (föll mot Spanien i föregående omgång) etablerade momentum först och stack iväg till en femmålsledning i första halvlek. Chloe Valentinis kantmål innebar 15–10 i den 24:e minuten.
För svensk del var det alldeles för många tekniska fel som föranledde underläget. Ett starkt franskt försvar lyckades stänga ner Sveriges anfallsspel som tappade tempo.
– Vi blev för passiva bakåt mot Foppa (Pauletta) och framåt. Sen förbättrade vi det sista delen av första halvlek, kommenterade assisterande förbundskapten Johanna Wiberg till Kanal 5 i paus.
Sverige hämtade sig ordentligt i slutet av första halvleken och minskade gapet snabbt genom fyra raka mål, varav tre av Carin Strömberg. 14–15 blev sedan 16–16 precis innan paus. Men då blixtrade Grace Zaadi till och gav Frankrike en halvtidsledning genom sitt mål i slutsekunderna.
I första halvlek imponerade framför allt Elin Hansson som gjorde mål på allt från sin vänsterkant, Jamina Roberts som i långa stunder gjorde livet surt för de franska försvararna som i uppgift fick att följa efter svenskan samt Carin Strömberg som tog många initiativ i anfallsspelet.
Mellan stolparna hoppade Jessica Ryde in i första halvlek och fick direkt tag i några bollar. De goda tendenserna i spelet fanns där vilket skulle visa sig i andra halvlek.
I andra halvlek hittade Sverige rätt direkt. Strömberg lobbade läckert in 18–18 i den 33:e minuten. En kort stund senare hade lagkamraterna Nathalie Hagman och Jamina Roberts genom varsitt mål utökat till 20–18.
Genom ett bättre försvar underlättade man även för Ryde som vann målvaktsmatchen mot Frankrikes Cleopatre Darleux. En detalj som tyvärr efter 60 minuter inte ledde till någon seger.
Andra halvlek var sedan mycket jämn med få tydliga övertag i spelet. Inget av lagen gick iväg till tremålsledning utan ledde som mest med två bollar.
Närmast segern i slutändan var Sverige. Med ledning 28–26 i den 58:e minuten siktade man på att förvalta sina lägen och ro hem de två poängen. Men till följd av stressade anfall fick man inte hål på den franska försvarsmuren.
I stället var det jagande Frankrike som fick momentum i slutet och knappade in till 28–28. Matchens sista anfall gick också till Frankrike som skapade tillräckligt med oreda hos Sverige för att få ett straffkast tilldömt under slutsekunderna.
Men på stopptid missade Zaadi mot Ryde vilket innebar 28–28 och delad poäng. Glädjen hos de svenska spelarna var stor efter straffmissen.
– Med straffräddningen känns det mer som en vinst än en förlust, sade Carin Strömberg som ändå var missnöjd med matchutvecklingen under slutminuterna:
– Matchen böljade fram och tillbaka. Det var lite tråkigt att vi var i förarsätet under slutminuterna och inte kunde förvalta det läget, fortsatte hon.
Förbundskapten Tomas Axnér var också ambivalent inställd till slutresultatet.
– Jag hade varit svinnöjd med en poäng om du frågat mig inför matchen. Såhär i efterhand är jag det också. Vi hade en knackig start och fick inte den träffen bakåt. Men sen hämtade vi upp underläget och avslutade första halvlek bra. Men vi hade ledningen i slutet och jag hade önskat att vi förvaltade de sista två anfallen lite bättre, sade Axnér.
Det oavgjorda resultatet innebär att Sverige fortfarande leder grupp B, om än med mindre marginal nu. Fem poäng står gruppettan Blågult på, medan Spanien (fyra poäng), Brasilien, Frankrike och ROC (tre) jagar bakom. Dessutom har Sverige en gynnsam målskillnad.
– Det är väldigt kul att läsa den tabellen. 19 plusmål kommer vara värt någonting. Många lag kan hamna på samma poäng, kommenterade Axnér.
Nästa match spelas på lördag mot Brasilien. Avkast i Tokyo är 09.15 svensk tid.
SVERIGE–FRANKRIKE 28–28 (16–17)
Sverige: Carin Strömberg 7, Jamina Roberts 4, Linn Blohm 3, Elin Hansson 3, Nathalie Hagman 3, Emma Lindqvist 3, Johanna Westberg 3, Melissa Petrén, Mathilda Lundström.
Frankrike: Pauletta Foppa 5, Pauline Coatanea 4, Chloe Valentini 4, Grace Zaadi 3, Meline Nocandy 3, Estelle Nze Minko 3, Laura Flippes 2, Beatrice Edwige, Oceane Ercien Ugolin, Allison Pineau, Kalidiatou Niakate.
Målutveckling: 5 min: 4–3, 10 min: 7–6, 15 min: 8–9, 20 min: 9–13, 25 min: 11–15, 30 min: 16–17, 35 min: 19–18, 40 min: 21–20, 45 min: 23–22, 50 min: 25–25, 55 min: 27–25, 60 min: 28–28.